Гърция слага таван на цените на тестовете за коронавирус

Правителството на Гърция ще определи максимална цена за молекулярни PCR и бързи антигенни тестове, провеждани в частни клиники и лаборатории, съобщи в петък генералният секретар по търговията и защитата на потребителите Панайотис Стампулидис, цитиран от електронното издание на вестник Kathimerini.

Ценовата граница за PCR тест ще бъде определена на 40 евро, а за бърз антигенен тест - 10 евро, каза той пред журналисти на редовния брифинг за пандемията.

Решението ще бъде включено в изменение, което ще бъде внесено от Министерството на развитието през следващите дни.

В същия брифинг професорът по педиатрия и инфекциозни болести от Националния и Каподистрийски университет в Атина Вана Папаевангелу заяви, че експертната комисия, съветваща правителството по въпросите на пандемията, все още не обмисля постепенното премахване на ограничителните мерки, наложени за ограничаване на разпространението на вируса.

„Облекчаването на процента на нивото на заразяване е по-бавно от това, което очаквахме“, каза тя и добави, че 86% от интензивните отделения в страната са запълнени.

Заместник-министърът на гражданската защита Никос Хардалиас определи 18 региона в страната с най-голям вирусен товар: Пела, Драма, Солун, Гревена, Флорина, Пиерия, Иматия, Серес, Лариса, Кукуш, Халкидики, Магнезия, Ксанти, Кардица, Марица, Кавала, Родопи и Трикала.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа