СЗО: Богатите държави лишават бедните от достъп до ваксини срещу COVID-19

Перспективата за справедлив достъп до ваксини за COVID-19 е застрашена, като ваксините се използват почти изключително в богатите държави. Това обяви в понеделник на 148-ата сесия на Изпълнителния съвет на Световната здравна организация (СЗО) нейния генерален директор Тедрос Адханом Гебрейесус.

„Светът е на ръба на катастрофална морална криза“, каза той и добави, че „обещанието за равен достъп е изложено на сериозен риск“. „През последните седмици чух въпроси от няколко страни членки за това дали международният механизъм за справедлив достъп до ваксини ще получи ваксините COVAX, от които се нуждае, и дали страните с високи доходи ще изпълнят обещанията си“, продължи директорът. „Повече от 39 милиона дози от ваксината са доставени в 49 страни с високи доходи. И само 25 дози са дарени на една от страните с най-ниски доходи“, каза ръководителят на СЗО.

Той призова световната общност да се бори солидарно с пандемията на коронавируса и да отпусне ваксинации на здравните работници и възрастните хора във всички страни по света през следващите 100 дни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят