Кристин Лагард: Пандемията от COVID-19 продължава да представлява заплаха за икономическия растеж

Председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард заяви, че "остават в сила рисковете в посока надолу относно перспективите за икономическия растеж в еврозоната, но са по-слабо изразени".

Говорейки на пресконференция след края на първото за годината заседание на ЕЦБ, Лагард отбеляза търговската Брекзит сделка с Обединеното кралство и кампанията за ваксинация срещу коронавируса като окуражаващи фактори за перспективите за световната икономика.

Тя обаче предупреди, че пандемията и нейните последици продължават да представляват заплаха за растежа.

Според нея е "тревожен" темпът, с който новите коронавирусни щамове са се разпространили в цяла Европа. Тя добави, че локдауните, въведени от някои страни, също вероятно ще попречат на икономическото възстановяване от коронавурусната криза.

"Очевидно пандемията се е влошила, рестриктивните мерки са затегнати и за някои от държавите членки те са удължени", отбеляза Лагард и прогнозира, че новите варианти на Covid-19, открити в Южна Африка и Бразилия, могат да принудят европейските страни да посегнат към "още по-строги мерки занапред".

Европейската икономика вероятно се е свила през последното тримесечие на 2020 г.

Кристин Лагард добави, че икономиката на еврозоната вероятно се е свила през четвъртото тримесечие на миналата година и че пандемията Covid-19 ще продължава да тежи върху икономическата активност, особено в сектора на услугите, и през първото тримесечие на 2021 г.

Цялостните данни ще бъдат взети предвид на следващото заседание на ЕЦБ през март, добави тя.

Шефът на ЕЦБ предупреди, че "остава висока несигурността" относно скоростта на ваксинирането срещу коронавирус и че ще отнеме време за достигането на широко разпространен имунитет.

"Като цяло входящите икономически данни потвърждават предишната ни изходна оценка за изразено краткосрочно въздействие на пандемията върху икономиката и продължителна слабост по отношение на инфлацията“, заяви тя на днешната пресконференция.

Европейските правителства трябва да ускорят прилагането на Фонда за възстановяване от Covid-19 в размер на 750 млрд. долара.

Лагард призова европейските правителства да ускорят прилагането на Фонд за възстановяване от коронавируса, за да помогнат за постигането на по-бърз и по-равномерен постпандемичен икономически преход.

Пакетът от 750 милиарда евро трябваше да започне да функционира незабавно, подчерта тя.

"ЕЦБ призовава държавите членки да ускорят процеса на ратификация, да финализират своевременно своите планове за възстановяване и устойчивост и да разпределят средствата за продуктивни публични разходи", заяви Лагард на първата за годината пресконференция на централната банка.

Въпросът с цифровото евро е сложен и ще отнеме години.

Шефът на ЕЦБ се опита да "омаловажи очакванията", свързани с цифровото евро, заявявайки, че това е сложен въпрос, който "ще отнеме няколко години". Тя каза, че ЕЦБ вероятно ще реши през април дали и по какъв начин да продължи със създаването на собствена цифрова валута, като добави, че банката все още не е взела решение за "технологичния гръбнак", който да я подкрепи.

"Ако се изпълни добре, ще бъде от полза за всички граждани", каза Лагард. Тя също така увери, че евробанкнотите ще съществуват винаги едновременно с цифровото евро и обясни, че процесът по създаването му трябва да се извърши "без да се нарушава текущата финансова сцена, нито да се застрашава трансмисията на паричната политика, което имаме в момента".

ЕЦБ следи обменния курс на еврото.

Председателят на ЕЦБ посочи, че централната банка следи обменния курс на еврото.

Централната банка е наясно, че валутните курсове "оказват влияние върху цените" и по този начин върху прогнозата на ЕЦБ за инфлацията, каза тя по време на пресконференцията.

"Ще бъдем много внимателни", подчерта Лагард и добави, че "всички инструменти могат да се регулират и нищо не трябва да се отхвърля".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа