Башар Асад се кандидатира за президентските избори в Сирия

Настоящият президент на Сирия Башар Асад е подал молба до Върховния конституционен съд на страната за регистрация като кандидат за президентските избори.

"Върховният конституционен съд информира, че Башар Хафез Асад е подал искане за номиниране за президент на републиката", каза председателят на Народния съвет (парламент) Хамуд Сабаг.

На 26 май в Сирия ще се проведат алтернативни избори за държавен глава. В понеделник Върховният конституционен съд започна да приема документи от политици, които предстои да се кандидатират. Регистрацията ще продължи 10 дни. Към днешна дата, освен Асад, са кандидатствали още петима души, включително две жени.

Сред кандидатите е бившият държавен министър Абдула Салум Абдула. Избиран е в Народния съвет през 2003-2008 и 2012-2016 година от Социалистическата юнионистка партия.

Според конституцията гражданите на Сирия на възраст над 40 години, които са живели в родината си през последните 10 години и нямат задграничен паспорт, могат да кандидатстват за поста на държавен глава.

При регистрацията кандидатите трябва да предоставят писмена подкрепа за кандидатурата си от 35 депутати на Народния съвет.

Предишните президентски избори в Сирия бяха проведени през 2014 година. 73,5% от гражданите взеха участие в гласуването. Тогава лидерът на Арабската социалистическа ренесансова партия Башар Асад спечели, получи подкрепата на 88,7 процента от гласувалите.

Конституцията на републиката, приета през 2012 година, ограничава президентския мандат до два последователни седемгодишни мандата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят