Огромният пожар в Атина продължава, изгоряха 80 къщи

С титанични усилия бе спасено Атинското предградие Крионери, от пожара, който гори в гръцката столица. "Нямаме загуба на живот, системата за евакуация работи, но трудностите са пред нас", заяви премиерът Кириакос Мицотакис от мястото на пожара.

Големият пожар във Варибоби, който избухна вчера по обяд все още е в разгара си. В района са съсредоточени всички сили на пожарната подсилени от цяла Гърция.

С утрото на деня въздушно-десантните операции започнаха с 5 самолета и 9 хеликоптера. Като цяло мобилизацията на пожарната е огромна: работят 520 пожарникари със 17 групи доброволци, 150 превозни средства.

Гръцката армия с пехотни части и въздушно противопожарно оборудване също се включи в операцията по гасене. 

Общата площ на изгорената горска маса все още не може да бъде оценена. Щетите обаче са огромни, както в един от малкото и най-важни зелени дробове на Атина, така и в материални щети.

По първа информация са изгорели около 80 къщи и десетки други сгради, ресторанти и автомобили. Огънят оставя значителни проблеми в електроснабдяването и водоснабдяването на района.

Огънят се простира до много голям периметър, в триъгълника на селището Адамес, Варибоби и Тракомакедонес. Около 200 коня, които бяха в района, са транспортирани до олимпийския център по конен спорт Маркопулу.

Не е ясна и първоначалната причина за пожара. В допълнение към метеорологичните условия, с интензивната суша поради продължителната жега и доста силните ветрове, се разпространява информация за експлозия в електрически стълб, който се намира на недостъпно място, в среда с гъста горска растителност. Тази информация обаче беше опровергана вчера. 

Районът е в извънредно положение от тази сутрин, за да може компенсацията да започне незабавно, каза кметът на Ахарнес Спирос Вретос, който беше шокиран от размерите на бедствието.

През нощта част от жителите на предградието Крионери бяха евакуирани. Има много големи огнища на пожар в цялата област.

Сутринта движението беше спряно по Националния път Атина-Ламия. От полицията призовават да не се развиват високи скорости по магистралата поради много ниската видимост.

Помощ от Кипър

Членове на Кипърската пожарна служба, както и членове на Гражданската защита с пожарни автомобили пристигат днес в Гърция, за да помогнат в усилията за гасене на катастрофалните пожари.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа