Франция обвини САЩ и Австралия в лъжа (инфографика)

Скандалът с развалената военна сделка се разраства

Макрон ще иска в идните дни разяснения от Байдън

Канбера подчерта, че е защитавала националните си интереси

Френският външен министър Жан-Ив льо Дриан обвини Австралия и САЩ в лъжа относно новия договор за сигурност, сключен между въпросните две държави и Великобритания, предаде Би Би Си.

Пактът, известен като AUKUS, осуети многомилиардна сделка за подводници, подписана вече между Франция и Австралия. Освен това накара Париж да върне своите посланици от Вашингтон и Канбера.

Льо Дриан освен това обвини Австралия и САЩ в “двуличие, сериозно нарушение на доверието и неуважение”.
Австралийският премиер Скот Морисън от своя страна заяви, че страната му просто е действала в защита на националните си интереси.

“Разбира се, че това е голямо разочарование за френското правителство и тези, които работят по проекта. Аз разбирам тяхното разочарование, но в същото време Австралия, като всяка суверенна нация, трябва винаги да взима решения, които са в най-добър интерес за националната отбрана”, подчерта Морисън. И допълни, че френското правителство “би имало всички основания да знае, че Австралия има дълбоки и сериозни опасения, че сделката за 37 млрд. долара, подписана през 2016 г. (а именно Франция да построи 12 конвенционални подводници) няма да отговаря на австралийските стратегическите интереси”.

Споразумението AUKUS предвижда Австралия да получи технологията за изграждане на подводници с ядрен двигател като начин за противодействие на влиянието на Китай в оспорваното Южнокитайско море. Франция бе информирана за това само часове преди публичното обявяване на споразумението миналата седмица.
В следващите дни френският президент Еманюел Макрон ще разговаря по телефона с американския си колега Джо Байдън, от когото ще поиска “разяснение” относно отмяната на поръчка за ядрени подводници за Австралия, предаде Ройтерс.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа