Дмитрий Песков: Русия няма да използва природния газ за изнудване

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия "никога не е използвала, не използва и не планира да използва природния газ, за да наказва когото и да било".

"Русия използва газта изключително за свои собствени интереси, в интерес на нашите хора, за да увеличи благосъстоянието на руснаците и изключително на търговска основа", обясни той.

"Използването на природния газ по този начин също така напълно отговаря на интересите на потребителите в Европа, а също и на държавите, които предоставят възможности за транзит на газ, ако този транзит е икономически изгоден", допълни Песков.

Коментарите му идват на фона на продължаващия недостиг на газ на стария континент.

По-рано през деня френският министър на икономиката и финансите Брюно льо Мер прогнозира, че покачването на цените на енергията, която вече нарасна приблизително с 57% от януари насам, ще продължи още няколко месеца.

"Икономическият растеж в света се възобновява силно, особено в Китай, има проблеми със запасите и доставките“, каза той пред френският телевизионен канал CNews. Льо Мер добави, че правителството е "добре запознато" с проблемите, които повишените разходи причиняват на френските компании. Той продължи да описва рязкото нарастване на цените като "неприемливо".

По-рано този месец управителят на Европейската централна банка Кристин Лагард оцени, че нестабилността в цените на енергията може да продължи, след като приключи текущия недостиг при доставките на фона на COVID пандемията.

"Енергията ще бъде важна тема, който вероятно ще остане с нас по-дълго време, тъй като ние също така преминаваме от изкопаеми индустриални източници на енергия", заяви Лагард пред CNBC и добави, че "предчувствието е", че преходът към възобновяеми източници на енергията "вероятно ще повиши цените за кратък период от време и вероятно на по-късен етап това може да окаже известно дефлационно въздействие".

Вицепрезидентът на Европейската комисия Франс Тимерманс пък отбеляза, че скокът в цените на енергията на фона на проблемите с доставките вероятно ще ускори прехода към възобновяеми източници. През последните 12 месеца цените на природния газ са скочили с над 450%, докато цените на петрола през същия период нараснаха с 85%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия