Кремъл подигра ЕП за „Сахаров“ на Навални

Дмитрий Песков

Решението обезценява смисъла на “свобода на мисълта”

Наградата е от хора, които не разполагат с информация

Лауреатите получават сертификат и чек за 50 000 евро

Решението на Европейския парламент да удостои с наградата “Сахаров” за свобода на мисълта намиращия се в затвора критик на Кремъл Алексей Навални обезценява самото название на тази награда. Това заяви пред журналисти в четвъртък говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, ден след като европейското законодателно събрание обяви тазгодишният лауреат на наградата, предаде ТАСС.

“Подобно решение на Европарламента несъмнено обезценява съществено значението на тези думи (“свобода на мисълта”), каза говорителят. Песков подчерта, че Русия уважава Европейския парламент. “Но никой не може да ни накара да проявяваме уважение към подобни решения”, добави той.

“Подобни решения вземат хора, които конкретно в този епизод и конкретно в историята с този осъден, просто не разполагат с достоверна информация”, каза прессекретарят на президента Владимир Путин.

Навални бе удостоен с присъжданата от Европейския парламент награда “Сахаров” за свобода на мисълта заради усилията му за оспорване на контрола на Владимир Путин върху властта в Русия, се казва в официалното решение на ЕП.

Навални излежава наказание в Русия от две години и половина затвор за нарушаване на разпоредбите на съда по предишна условна присъда - мярка, която той определя като политически мотивирана.
Наградата носи името на съветския физик Андрей Сахаров (1921-1989 г.), нобелов лауреат за мир за 1975 г., един от лидерите на правозащитното движение в Съветския съюз. Лауреатите получават диплома и чек за 50 000 евро.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия