Барбадос скъса с британската монархия

На тържествената церемония в Бриджтаун певицата Риана (в средата), родом от Барбадос, бе обявена за национален герой на страната.

Островната държава на Карибите стана република

Обяви Риана за национален герой

Барбадос се обяви за република, с което сложи край на управлението на британската кралица Елизабет Втора, предаде Ройтерс.

Промените бяха обявени в полунощ във вторник, на пищна церемония в столицата Бриджтаун, на която знамето на британската кралица бе сменено с флага на новата република.

Специално за церемонията в Барбадос дойде и британският престолонаследник принц Чарлз. “Създаването на тази република е възможност за ново начало. От най-мрачните дни на нашето минало и потресаващата жестокост на робството, което завинаги беляза нашата история, народът на този остров построи своя собствен път с изключителна сила на духа”, заяви принц Чарлз.

Карибската държава, известна с райските си плажове, рома си и с родената там световна звезда Риана, вече си има друг държавен глава. Това е 72-годишната Сандра Мейсън, която досега беше генерал-губернатор на страната.

Барбадос обяви независимост от Обединеното кралство през 1966 г., но оттогава подобно на Австралия и Канада признаваше британската кралица за свой държавен глава. И като република обаче Барбадос остава член на Общността на нациите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят