СЗО: Пандемията в Европа е към края си (обзор)

Пандемията от коронавируса в Европа вероятно се движи към своя край, прогнозира регионалният директор на СЗО за Стария континент Ханс Клуге.

Омикрон може да зарази 60% от жителите на Стария континент

Предстоят месеци с глобален имунитет

Гърция удължи с още две седмици ограниченията

Вариантът Омикрон придвижи пандемията от COVID-19 в нова фаза и е възможно да доведе до края є в Европа, заяви в интервю за АФП Ханс Клуге - регионален директор за Европа на Световната здравна организация (СЗО).

“Правдоподобно е регионът да се движи към крайната фаза на пандемията”, посочи Клуге, като допълни, че Омикрон може да зарази 60% от европейците до март.

По думите му, когато настоящата вълна на Омикрон в Европа затихне, “ще има доста седмици и месеци с глобален имунитет - или благодарение на ваксините, или тъй като хората ще имат имунитет след заразяване, а също и снижаване на сезонността”.

Клуге прогнозира период на затишие, след което COVID-19 вероятно ще се завърне към края на годината, но не задължително под формата на пандемия.

Подобен оптимизъм изрази и Антъни Фаучи - шеф на Националния институт за алергии и инфекциозни заболявания на САЩ. “Случаите на коронавируса рязко намаляват в части от САЩ, нещата изглеждат добре”, каза той.

Преди това и регионалният офис на СЗО за Африка обяви, че случаите на COVID-19 рязко са намалели в региона и че смъртните случаи също намаляват за първи път от пика на доминираната от Омикрон четвърта вълна.

Междувременно Гърция удължи с още две седмици срока на действие на въведените в края на миналата година по-строги изисквания за влизане в страната, които ще останат в сила до 7 февруари. Те предвиждат всички пристигащи в Гърция (над 5-годишна възраст) да представят негативен PCR тест, включително и ваксинираните.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа