НАТО трупа сили в Източна Европа (обзор)

Обяви мобилизация заради кризата с Украйна

Кораби и изтребители поемат към региона

Байдън обмисля разполагане на хиляди войници

НАТО привежда силите си в готовност и засилва военното си присъствие в Източна Европа - с повече бойни кораби и изтребители, заради нарастващото напрежение и опасения от руска инвазия в Украйна, предаде Ройтерс. 

„НАТО ще продължи да предприема всички необходими мерки за защита и отбрана на всички съюзници, включително чрез укрепване на източната част на алианса. Винаги ще реагираме на всяко влошаване на средата за сигурност“, посочи в изявление генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.

Алиансът изтъкна решенията от последните дни на държави от пакта да изпратят повече кораби и изтребители в подкрепа на силите за възпиране в Източна Европа.

Дания изпраща фрегата в Балтийско море и е готова да разположи четири изтребителя Ф-16 в Литва, в подкрепа на дългогодишната мисия на НАТО за охрана на въздушното пространство в района. Испания предоставя кораби за присъединяване към военноморските сили на НАТО и обмисля да изпрати изтребители в България. Франция изрази готовност да изпрати войски в Румъния под командването на НАТО.

Нидерландия изпраща два изтребителя Ф-35 в България от април, за да подкрепи дейностите на алианса за охрана на въздушното пространство, и поставя кораб и сухопътни части в готовност за съюзническите сили за реагиране.

Приветствам съюзниците, които предоставят допълнителни сили за НАТО, посочи Столтенберг.

Междувременно в. „Ню Йорк таймс“ съобщи, че президентът Джо Байдън обмисля разполагането на между 1000 и 5000 войници в Източна Европа и Балтийския регион, като при влошаване на ситуацията броят им може да се увеличи десетократно. Освен това се разглеждала и идеята за разполагане на бойни кораби и летателни апарати в държави от НАТО, казали пред изданието източници от американското правителство, пожелали анонимност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа