Днес е срещата Байдън-Мицотакис в Белия дом

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис ще се срещне днес с президента на САЩ Джо Байдън в Белия дом. Мицотакис пристигна във Вашингтон след подписването на ново петгодишно споразумение за отбрана със САЩ, което беше ратифицирано от гръцкия парламент в четвъртък.

Гръцкият премиер ще премине през вратата на Белия дом днес по обяд (22.25 ч. гръцко време), където ще бъде посрещнат от американския президент, с който ще разговаря на четири очи. Както се подчертава и от двете страни, отношенията между двете страни са на най-доброто ниво от последните десетилетия и това сътрудничество дава плод на икономическо, дипломатическо и отбранително ниво.

В среда на несигурност Гърция е проектирана като фар на стабилност, надежден съюзник с ангажимент към международното право и стабилна сила в рамките на евроатлантическия алианс, подчертават правителствени източници. Кириакос Мицотакис се стреми да се възползва от тази роля както в срещата с Джо Байдън, така и в другите контакти, които ще има в американската столица. Провокативната позиция на Турция относно искането на Швеция и Финландия за членство в НАТО придава по-голяма тежест на този дебат и ролята на Гърция в Югоизточното Средиземноморие.

Премиерът директно ще повдигне въпроса за турската провокация към Гърция. Ще представи конкретни данни за турските прелитания над гръцка територия и незаконните турски претенции. Той ще подчертае, според същите източници, че Гърция уважава международното право и изисква това от съседната страна, за да може да има конструктивен диалог по единствената разлика по отношение на морските зони. В същото време той ще подчертае опасностите, породени от предизвикателствата на Турция за сигурността и стабилността на региона в критичен момент. И ще напомни, че това е страна-членка на НАТО, която не зачита единната позиция на Алианса срещу Русия, като не налага санкциите, решени от Западния алианс.

Кипърският въпрос, както и засилващите се предизвикателства на Анкара в ΑΟΖ и във Варосия, ще бъдат поставени също като тема за разговор от министър-председателя Кириакос Мицотакис, който публично обеща на Конгреса на НД, че ще представлява елинизма в това пътуване.

Друг ключов въпрос в дневния ред е енергията и потенциалът на Гърция да се превърне в хъб за внос на втечнен природен газ (ВПГ) от Близкия изток и Източното Средиземноморие до Балканите и Югоизточна Европа.

Срещата на Кириакос Мицотакис с американския президент ще бъде последвана от прием в Белия дом от двойката Байдън в чест на двойката Мицотакис за 200 години от Революцията. Това е първия прием, който се провежда по време на администрацията на Байдън, и е показателен за нивото и дълбочината на отношенията, за които гръцката общност е допринесла най-много, с които президентът на САЩ традиционно поддържа добри отношения.

Посещението на министър-председателя е и възможност да се почете гръцката общност като мост между двете страни. В края на посещението си във Вашингтон премиерът ще присъства на вечеря, организирана в негова чест от 11 емигрантски организации.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят