Путин: Русия удъ́ржа на санкционния удар (обзор)

Прие в Сочи беларуския си колега

Лукашенко алармира за опити за разпокъсване на Украйна

Западните елити били подведени от собствените си медии

Икономиката на Русия много достойно удъ́ржа на санкционния удар, независимо от трудностите. Това заяви днес руският президент Владимир Путин на среща c беларуския си колега Александър Лукашенко в Сочи, предаде ТАСС.

“Въпреки всички трудности, бих искал да отбележа, че руската икономика удъ́ржа санкционния удар, удъ́ржа много достойно. За това говорят всички макроикономически показатели”, посочи Путин.

Той отбеляза, че в икономиката “разбира се, нищо не е просто”. “Всичко, което се случва, изисква особено внимание от икономическия блок на правителството, специални усилия и като цяло, искам да подчертая, тези усилия дават положителен ефект”, посочи Путин.

Той обърна внимание, че това се отразява и в нивото на стокообмен между Русия и Беларус. “През миналата година бе постигнато рекордно равнище - почти 38,5 милиара долара”, припомни руският лидер.

Лукашенко от своя страна нарече текущата ситуация “време на възможности” и отбеляза, че западните държави, “без самите да го осъзнават, ни подтикнаха да се заемем по-интензивно с икономиката си”.

“Мерим всяка крачка, така че всяка крачка да ни укрепва, отвътре и отвън, да укрепва нашите политически системи, да създава условия за тяхното развитие, да създава фундаментална, добра, основателна база за икономическо развитие”, допълни Путин.

В разговора беларуският президент обърна внимание на външните заплахи, като призна, че страната му бдително следи действията на НАТО. “Натовците концентрират войски на западните граници (на Русия и Беларус), случват се ночаквани неща в Украйна. Нас, а и вас, това ни притеснява. Те, политиците, правят стъпки за разпокъсването на Украйна”, предупреди Лукашенко.

Според него “и поляците, и натовците, са готови за завземането на Западна Украйна, както преди 1939 г.”. Лукашенко допълни, че Киев може да се окаже принуден да поиска помощ за възпрепятстването на откъсването на Западна Украйна, но не даде повече подробности.

Беларуският лидер също засегна въпроса със санкциите, като посочи, че те са дали подтик на икономиките на Русия и Беларус да се саморазвиват, а западните елити са били заблудени за причините за техните иконовически проблеми. “Случи се така, че те наистина подцениха ситуацията като четяха собствените си медии”, каза Лукашенко. И посочи, че в тях “Путин е виновен за всичко”.

На което руският президент отвърна с усмивка и заключението, че ще трябва сериозно да си поговори с тях.

Започна разминирането на завода

Трибунал ще съди бойците от „Азовстал“

Руски войници започнаха днес отстраняването на мини в района около завода “Азовстал” в Мариупол.

Властите в Донецката народна република (ДНР) подготвят документи за създаването на трибунал, пред който да бъдат изправени предалите се украински бойци и чуждестранни наемници, които се укриваха в металургичния завод “Азовстал” в Мариупол. Това съобщи днес лидерът на ДНР Денис Пушилин, предаде РИА “Новости”.

“Що се отнася до военопленниците - с тях работят отговорните ведомства. По въпроса за бъдещето им - тук всичко е очевидно, те в момента са на територията на ДНР, в бъдеще се планира провеждането на международен трибунал, в момента се подготвят съответните документи, пише се уставът на трибунала”, каза Пушилин. Той не изключи, че междувременно могат да се случат и промеждутъчни съдилища, “както се е случвало след Втората световна война”.

На 20 май Москва съобщи, че “Азостал” е напълно освободен, оръжие сложиха 2439 украински военни и нацисти от батальона “Азов”, укриващи се в завода от 21 април. Срещу предалите се военни Русия заведе дела.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия