Дачич: Прищина има за цел да завладее военно северно Косово и да прогони сърбите

Снимка: Уикипедия

В тези трудни дни искам да изразя пълната си и недвусмислена подкрепа за президента на Република Сърбия Александър Вучич в защитата на нашите национални и държавни интереси, каза днес президентът на СПС Ивица Дачич.

„Сърбия се бори за мир с всичките си сили, като участва в преговорите в Брюксел, въпреки че Прищина не иска да изпълни договореното, като постоянно извършва едностранни действия, насочени към военно завладяване на север от Косово и Метохия и погрома и прогонване на сърбите Европейският съюз и Западът мълчат, което всъщност одобрява действията на Прищина“, каза Дачич пред Танюг.

Както посочва той, мълчат за последните резултати от преброяването в Хърватия, където продължава прогонването на сърбите, мълчат и за исканията за преразглеждане на Дейтънското споразумение, което призовава за премахване на Република Сръбска.

„Те мълчат дори, когато министерствата на външните работи на Албания и Косово подписват различни споразумения, които предвиждат съвместни дипломатически мисии и съдействие за признаването на Косово“, коментира Дачич.

„Аз лично, като министър на външните работи, за шест години подписах няколко такива споразумения с Русия, както и с други страни, което е доста обичайна практика и не засяга по никакъв начин външната политика на Сърбия“, заяви Дачич.

"В тези критични моменти за нашата нация и страна са необходими национално единство и стабилност и аз призовавам всички политически партии да застанат зад тази политика на Вучич. Що се отнася до мен лично и Социалистическата партия на Сърбия, както винаги, ние стоим твърдо в подкрепа на президента Вучич, за запазването на мира и защитата на нашите национални и държавни интереси“, каза Дачич за Танюг.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа