Пет нови вируса в прилепи дебнат от Китай

Изследователите са взели ректални проби от 149 прилепа от 15 вида в провинция Юнан в Южен Китай.

Рисковете от междувидово предаване растат

Изследователи от научния институт в Юнан, Южен Китай, са открили пет “тревожни” вируса при прилепите, които могат да се разпространят и върху хората, се посочва в публикация в специализирания портал bioRxiv.

Всички вируси са зоонозни, което означава, че могат да преминават от един биологичен вид в друг. По правило такива патогени представляват опасност за хората. Както отбелязват изследователите, един от вирусите, BtSY2, има прилики със SARS-CoV-2, което увеличава вероятността от предаването му от животно на човек.

“Идентифицирахме пет вида вируси, които могат да бъдат патогенни за хората или добитъка, включително нов рекомбинантен коронавирус, подобен на SARS-CoV-2. Нашето проучване подчертава разпространението на междувидово предаване на вируси”, отбелязват учените.

Изследователите са взели ректални проби от 149 прилепа от 15 вида в провинция Юнан в Южен Китай. В хода на работата си те са отделили ДНК на пет вируса. Освен това учените са обезпокоени от факта, че един човек може да бъде заразен с няколко вируса наведнъж, посочват наблюдатели.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия