Песков: Идеята за газов съюз между Русия, Казахстан и Узбекистан е в интерес на тези страни

Идеята за създаване на газов съюз от Русия, Казахстан и Узбекистан е изключително актуална и отговаря на интересите на тези страни. Това каза пред журналисти във вторник прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков, съобщават руски медии.

„Говорим за факта, че това е огромна, обширна територия в много важен регион и, разбира се, маршрутите за доставка на енергия, газ и така нататък са изключително подходящи за тази територия. Има много обширна мрежа и координация на действията е нещо, което ще отговаря на интересите и на трите споменати страни“, допълни още Песков.

Според Песков, тази инициатива ще бъде финализирана „от гледна точка на формулиране на ясни контури“.

Песков коментира още, че руският президент Владимир Путин предлага да се създаде координационен механизъм в рамките на газовия съюз между Руската федерация, Казахстан и Узбекистан.

"Президентът Путин има предвид създаването на координационен механизъм на първия етап. Може би, разбира се, това тепърва ще се обсъжда - с някакво юридическо лице", обясни говорителят на Кремъл.

„Преговорите между Русия и Украйна могат да започнат, ако Киев покаже политическа воля и желание да обсъди исканията на Москва. Трябва да има политическа воля, готовност да се обсъждат онези изисквания на Русия, които са добре известни“, каза Песков, отговаряйки на въпроса какви стъпки трябва да предприеме украинската страна за започване на преговори, в допълнение към преодоляването на законодателната забрана за преговори с Москва.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия