Тревога в Сеул заради руски и китайски бойни самолети (обзор)

В съвместните патрули с Китай днес са участвали и руски бомбардировачи Ту-95.

Напрежение над Японско и Източнокитайско море

Бомбардировачи на Москва и Пекин извършват съвместни патрули

Учебната мисия продължила осем часа

Руски и китайски стратегически бомбардировачи извършиха днес съвместен патрул над Японско и Източнокитайско море, предаде Ройтерс, позовавайки се на съобщение на руското министерство на отбраната.

От ведомството посочиха, че бомбардировачите Ту-95 на руските ВВС и китайските бомбардировачи Х-6K са прелетели над Японско море и Източнокитайско море по време на осемчасова мисия.

Съобщението дойде часове, след като Южна Корея обяви, че е вдигнала по тревога бойни самолети, след като два китайски и шест руски военни самолета са навлезли в зоната й за противовъздушна отбрана. 

Два китайски бомбардировача няколко пъти навлезли във въпросната зона край южните и североизточните брегове на Южна Корея около 5,50 часа сутринта местно време. Няколко часа по-късно те отново навлезли в зоната от Японско море, заедно с руските бойни машини, сред които бомбардировачи Ту-95 и изтребители Су-35. Всичките самолети напуснали зоната 18 минути по-късно, посочиха от Обединения комитет на началник-щабовете на Сеул. Като уточниха, че машините не са нарушили въздушното пространство на Южна Корея. 

Зоната за противовъздушна отбрана е пространство, в което държавите могат да поискат самолети да предприемат определени стъпки за идентификация. За разлика от въздушното пространство на определена държава, няма международни правила, регулиращи поведението в зоните за противовъздушна отбрана. 

Русия не признава южнокорейската зона за противовъздушна отбрана. А пък според Китай тези зони не са пространство от нечия територия и съответно всички държави имат право на свободно движение през тях. 

В съобщението си руското военно министерство посочи още, че в рамките на днешните учения руски бомбардировачи за първи път са кацнали в Китай, а китайските бомбардировачи прелетели до въздушна база в Русия. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия