Путин: Западната подкрепа за Киев спира преговорите (обзор)

Президентските двойки на Франция и на САЩ - Брижит и Еманюел Макрон и Джо и Джил Байдън на приема в Белия дом.

В разговор с Шолц призова Германия да преосмисли подхода си

Байдън готов да разговаря с руския президент за край на войната

Москва не приема условията на Вашингтон

Позицията на Запада, който подкрепя и въоръжава Украйна, води до това Киев да отказва преговори за прекратяване на войната. Това заяви руският президент Владимир Путин в телефонен разговор днес с германския канцлер Олаф Шолц.

В разговора Путин обърнал внимание на „деструктивната линия на западните страни, включително Германия, които напомпват киевския режим с оръжия и обучават украинските въоръжени сили“, и призовал Берлин да преосмисли подхода си. „Всичко това, както и цялостната политическа и финансова подкрепа за Украйна, води до факта, че Киев изцяло отхвърля идеята за каквито и да било преговори“, заявил Путин.

Позицията на Киев е, че провеждането на мирни преговори е възможно само, ако Русия спре всички свои атаки на украинска територия и изтегли войските си от Украйна. След като Путин обяви анексирането на украински територии през септември, украинският президент Володимир Зеленски заяви, че разговори няма да бъдат възможни, докато Путин остава на власт, макар че през последните седмици Украйна не е споменавала това условие.

Шолц от своя страна призовал Путин да намери дипломатическо решение на конфликта в Украйна колкото може по-скоро, „включително чрез изтегляне на руските войски“ от съседната страна, предаде Ройтерс, като цитира изявление на говорителя на канцлера.

„Канцлерът осъди руските въздушни удари по цивилната инфраструктура в Украйна и подчерта решителността на Германия да подкрепи Украйна в осигуряването на нейните отбранителни способности срещу руската агресия“, добави говорителят на Шолц.

Путин обаче защитил руските ракетни удари по цели в Украйна, като ги нарекъл „принудителна и неизбежна ответна реакция на провокативните атаки на Киев срещу гражданската инфраструктура на Русия, включително Кримския мост и енергийни обекти“, посочи в съобщение Кремъл.

Руският президент освен това настоял на Русия да бъде позволено да вземе участие в разследването на терористичните атаки срещу газопроводите „Северен поток“ в Балтийско море.

Същевременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обяви днес, че „Путин винаги е бил, е и остава отворен за контакти, за преговори“, но Кремъл не е готов за разговори със САЩ, докато като условие се поставя „изтеглянето от Украйна“.

Коментарът на Песков бе в отговор на заявената от US президента Джо Байдън готовност да преговаря с Путин. Това Байдън заяви след разговори с гостуващия във Вашингтон френски президент Еманюел Макрон. Американският лидер обаче отбеляза, че би преговарял с Путин, „ако той търси начин за прекратяване на войната“, но според него засега руският му колега не е показал подобен стремеж.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа