Вучич отмени състоянието на висока бойна готовност на въоръжените сили в Сърбия

Президентът на Сърбия Александър Вучич нареди в четвъртък да се отмени състоянието на висока бойна готовност на въоръжените сили на страната, което беше обявено на 26 декември по време на изострянето на ситуацията в северната част на Косово и Метохия, съобщава Танюг, позовавайки се на президентската администрация.

Ситуацията в Косово и Метохия рязко се изостри на 6 декември, когато специалните части на непризнатата формация, придружени от патрули на мисията на Европейския съюз, започнаха да превземат помещенията на избирателните комисии в северната част на Косово и Метохия. Сръбското население се организира спонтанно и отблъсква косоварите, които преминават през река Ибър.

На 8 декември около 350 полицаи от Косово влязоха в населената със сърби северна част на автономната сръбска провинция с бронирани превозни средства и блокираха Северна Митровица.

На 10 декември косовската полиция в Косовска Митровица арестува сръбския бивш полицай Деян Пантич по скалъпени обвинения. В отговор сръбското население блокира с барикади пътищата в няколко населени места.

На 26 декември властите на непризнатото Косово приведоха въоръжените си сили в пълна бойна готовност. В отговор вицепремиерът, министър на отбраната на Сърбия Милош Вучевич и министърът на вътрешните работи на Републиката Братислав Гашич заявиха, че сръбските въоръжени сили и силите на Министерството на вътрешните работи на страната, по заповед на Вучич, са били също нащрек.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа