Испания планира да достави на Украйна от четири до шест танка Leopard

Испанските власти планират да прехвърлят в Украйна като част от първата доставка от четири до шест ремонтирани танка Leopard 2A4. Това съобщи вестник El Pais, позовавайки се на правителствени източници.

Отбелязва се, че окончателната цифра ще зависи от състоянието на 53 бойни машини, съхранявани около 10 години в Сарагоса. Сега испанското министерство на отбраната води преговори за спешно възстановяване на танковете. Изданието уточнява, че докато Германия обяви прехвърлянето на 14 коли "като първа стъпка", Канада - четири.

Вестникът пише, че цената на ремонта на испанските танкове Leopard може да надхвърли половин милион евро за бройка. Очакваният срок за възстановяване на танковете - два месеца и половина - съвпада с продължителността на курса, разработен от армията на кралството за обучение на украински танкисти. Той ще се проведе в Националния център за обучение в Сарагоса.

Както уточнява изданието, Министерството на отбраната може да достави на Киев и комплект резервни части за Leopard. Доставката на боеприпаси - 120-милиметрови снаряди - е по-трудна за изпълнение, тъй като Испания не ги произвежда, в резултат на което ще трябва да се прибегне до резервите на армията на кралството.

По-рано министърът на отбраната на Испания Маргарита Роблес заяви, че Мадрид може да изпрати танкове в Киев през пролетта, но точният брой на бойните машини все още не е уточнен. На 17 януари испанският външен министър Хосе Мануел Албарес увери, че правителството на страната не разглежда възможността за прехвърляне на тези военни машини в Киев. Още на следващия ден министърът каза, че съответното решение е трябвало да бъде взето съвместно със съюзниците на кралството.

През лятото на 2022 г. в испанската преса се появи информация, че правителството на страната проучва въпроса за евентуално прехвърляне на 10 танка Leopard на Украйна. През август обаче испанските власти заявиха, че колите са в лошо състояние, така че все още не могат да бъдат прехвърлени в Киев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа