Урсула фон дер Лайен : Просперитетът и сигурността на ЕС ще зависят от отношенията с Китай

Кадър от twitter/ Ursula von der Leyen

Икономическият просперитет и националната сигурност на Европейския съюз ще зависят от характера на отношенията с Китай. Това каза председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен.

„Начинът, по който се справяме с нашите отношения с Китай, ще бъде определящият фактор за нашия икономически просперитет и национална сигурност“, каза още Урсула фон дер Лайен.

Урсула фон дер Лайен каза още, че позицията на Китай по конфликта в Украйна ще бъде определящ фактор за отношенията между ЕС и Китай.

Според нея ЕС смята, че Китай възнамерява да насърчава своя нов световен ред.

Урсула фон дер Лайен смята, че ЕС трябва да прекрати зависимостта си от доставките на редкоземни метали от Китай.

„ЕС не се интересува от намаляване на отношенията с Китай. Китай представлява 9% от нашия износ и 20% от вноса. Но ние трябва да преоценим рисковете от тези отношения, да ги направим по-конкурентни и справедливи и да променим фокуса на тези отношения", добави още Урсула фон дер Лайен.

„Ще подложим на стрес тест нашите отношения, за да видим къде сме прекалено зависими от тях. ЕС е 98% зависим от Китай за редкоземни елементи, 97% за литий и 93% за магнезий“, каза Урсула фон дер Лайен, като подчерта, че ЕС възнамерява активно да диверсифицира тези доставки, които са от решаващо значение за развитието на зелени технологии.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа