Турският парламент одобри присъединяването на Финландия към НАТО

Турският парламент ратифицира късно снощи с единодушие присъединяването на Финландия към НАТО, което беше блокирано от миналия май.

Това се случва няколко дни след като унгарските депутати направиха същото в понеделник, отбелязва БТА.

Финландската кандидатура, която вече е одобрена от всичките 30 държави членки на НАТО, беше ратифицирана с гласовете на 276-те депутати с право на глас, показаха резултатите от гласуването, предавано на живо по телевизията.

Кандидатурата на Швеция, внесена едновременно с тази на Финландия, обаче все още остава блокирана от Анкара.

По време на пленарното заседание турските депутати отбелязаха, че на този етап няма сериозни проблеми в отношенията между Турция и Финландия от гледна точка на интересите на Анкара в борбата срещу тероризма. Същевременно народните представители отбелязаха, че Швеция, която кандидатства за членство в НАТО заедно с Финландия, засега не е изпълнила исканията в рамките на подписания с Турция меморандум и все още не е готова да стане част от алианса.

Финландия и Швеция подадоха през май миналата година кандидатури за присъединяване към НАТО след руската инвазия в Украйна. Членката на алианса Турция се противопоставяше на тяхното присъединяване, тъй като според нея двете страни приемат организации, които тя смята за терористични. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа