Русия потопи последния боен кораб на Украйна (обзор)

Унищожени автомобили при артилерийския обстрел на руския град Шебекино, намиращ се на 7 км от границата с Украйна.

При ракетни удари по Одеса

Ожесточени сражения около Авдеевка

Атаки с дронове предизвикаха пожар в руска петролна рафинерия

Последният боен кораб на Украйна е бил унищожен в руските ракетни удари по Одеса в понеделник, съобщи днес отбранителното министерство в Русия, предаде Ройтерс.

“Последният кораб на украинския военноморски флот - “Юрий Олефиренко”, беше унищожен на военна котвена стоянка в пристанището на Одеса”, каза говорителят на руското военно ведомство Игор Конашенков във всекидневната си сводка за хода на войната. Той добави, че корабът е бил поразен на 29 май с “високоточни оръжия” - фраза, която Конашенков използва за ракети, но не даде повече подробности.

Въоръжените сили на Украйна не коментираха новината. В понеделник представители на украинските власти съобщиха, че Русия е извела от строя пет самолета при атака срещу военна цел в Западна Украйна и е причинила пожар в черноморското пристанище Одеса с тежки въздушни удари. Тогава украинските власти посочиха само, че щетите от нападенията все още се уточняват.

Руското министерство на отбраната обяви днес, че силите на Москва са изтласкали украински подразделения от позиции около селищата Красногоровка и Ясиноватая в Донецка област. От ведомството добавиха, че продължават “ожесточени сражения” около Авдеевка - голям град между двете селища, който до голяма степен бе разрушен по време на продължаващите от месеци боеве.

Междувременно две петролни рафинерии само на 65 и 80 километра източно от най-големите терминали за износ на петрол в Русия бяха нападнати с дронове, съобщиха местните власти. В едната рафинерия е избухнал пожар, а в другата няма щети.
Дрон е поразил Афипския нефтопреработвателен завод в руския Краснодарски край късно във вторник, последвал пожар, който е бил потушен, съобщи регионалният губернатор Вениамин Кондратев.

Афипският нефтопреработвателен завод се намира на 80 километра източно от черноморското пристанище Новоросийск, което е една от най-важните точки за износ на петрол в Русия.

Друг дрон се е разбил в Илския нефтопреработвателен завод, който се намира на около 65 километра източно от Новоросийск.

Засега няма информация кой е пуснал дроновете, но Русия обвини Украйна за зачестилите атаки срещу цели в страната, включително тази в Москва във вторник.

При артилерийски обстрел от Украйна по руския град Шебекино в Белгородска област днес са били ранени четирима души. Снаряди ударили и повредили жилищен блок, четири къщи и училище, съобщи губернаторът на региона Вячеслав Гладков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа