Само една жена в новия кабинет на Турция

Ердоган обяви рокадите, след като положи клетва

Шефът на разузнаването поема дипломацията

Двама предишни министри запазват постовете си

Турският президент Реджеп Ердоган обяви новия състав на правителството на страната, след като в събота положи клетва за третия си 5-годишен мандат като държавен глава.

В новия 17-членен нов кабинет само двама от предишните министри запазват постовете си - на здравеопазването Фахреттин Коджа и на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой.

В правителството влиза само една жена - Махинур Йоздемир Гьокташ, като тя ще е министър по въпросите на семейството и социалните дейности.

За вицепрезидент е назначен Джевдет Йълмаз (56 г.). Той е икономист, бил е министър на развитието. От 2020 г. е начело на парламентарната комисия по планиране и бюджет.

Министър на правосъдието ще бъде Йълмаз Тунч, който сменя Бекир Боздаг.

Али Йерликая (55 г.) - досегашен валия на Истанбул, е новият министър на вътрешните работи, който замена на поста Сюлейман Сойлу.

За министър на външните работи е определен Хакан Фидан - досегашен ръководител на Националната разузнавателна служба. Той сменя на този пост Мевлют Чавушоглу - един от най-дългогодишните топдипломати на Турция. Фидан е един от най-приближените на Ердоган, начело на разузнаването е от 2010 г.

За министър на отбраната е назначен Яшар Гюлер (69 г.), началник на турския генерален щаб от 2018 г., вместо досегашния министър Хулуси Акар.

Финансите поема Мехмет Шимшек. Той е добре познато и високо оценявано име във финансовите среди в Турция и в чужбина. Шимшек и преди е бил финансов министър и зам.-министър в периода 2009 - 2018 г. Известен е с прагматичния си подход и позицията за икономически реформи за постигане на растеж, привличане на чужди инвестиции и гарантиране на фискалната дисциплина.

След като положи клетва за третия си президентски мандат, Ердоган обяви, че спечелените от него избори поставят начало на “Века на Турция”. Това е концепцията на неговата проислямистка “Партия на справедливостта и развитието”, която Ердоган за пръв път разкри на 28 октомври миналата година, ден преди националния празник на Турция, когато се честваха 99 години от основаването на републиката.

“Ще направя всичко необходимо, за да оправдая оказаното ми доверие от народа, от нашата партия и политическия блок. Готови сме да служим на всеки един от 85-те милиона граждани на Турция, независимо от политическите им възгледи, етническата и религиозната им принадлежност. Ще продължа да служа на Турция!”, увери Ердоган. И подчерта, че сега Турция се нуждае от единство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят