Михаил Мишустин остава премиер на Русия за втори мандат

Михаил Мишустин

Руската Държавна дума (долната камара на парламента) одобри номинацията на Михаил Мишустин за втори премиерски мандат.

Руското правителство се разпуска автоматично на 7 май след встъпването в длъжност на президента Владимир Путин, който беше преизбран за държавен глава за пети път. Той предложи 58-годишния Мишустин да бъде преназначен за ръководител на кабинета.  

Кандидатурата на Мишустин днес бе приета с гласовете на 375 депутати от общо 432, участвали в гласуването. Нито един депутат от Държавната дума не гласува против номинацията, а 57 се въздържаха, предаде БТА.

По-рано лидерът на Комунистическата партия на Руската федерация (КПРФ) Генадий Зюганов заяви, че парламентарните представители от фракцията му ще гласуват „въздържал се“.

„Бих искал да ви благодаря за одобрението на моята кандидатура“, обърна се Мишустин към депутатите след обявяването на резултатите от вота. Той подчерта консолидацията на обществото „около държавния глава и неговия курс на развитие“. „Независимо от различията във възгледите по много въпроси, днес вие подкрепихте преди всичко решенията на президента“, каза още преизбраният руски премиер.    

Мишустин отбеляза, че всеки член на правителството носи лична отговорност за постигането на целите на кабинета – задоволяване на изискванията и нуждите на руските граждани.

В близките дни Държавната дума ще разгледа кандидатурите за постовете на вицепремиерите и министрите от новото правителство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия