Обвиниха Овчаров и за мини “Бобов дол” (ОБЗОР)

Прокуратурата повдигна обвинения по второ дело срещу бившия енергиен министър Румен Овчаров. Той вече е сред подведените под отговорност за проваления проект АЕЦ “Белене”. Сега ще отговаря и за безстопанственост и престъпление по служба, свързани с договори за концесии на мини “Бобов дол”, съобщи вчера говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Първото обвинение е за превишаване на правата му като министър през 2007 г., когато е разрешил на изпълнителния директор на мини “Бобов дол” да сключи договор за наем с “Ораново” ЕООД. Така частното дружество получило право да добива въглища, които са държавна собственост.

Овчаров ще отговаря за престъпление по служба отново заради същия концесионен договор, чрез който са добити 557 256 тона въглища, за които са платени само 10% от концесионната такса. Освен незаконния добив на подземни богатства е имало и опасност за хората, работещи в мината, допълни Арнаудова.

От средата на ноември Овчаров стана обвиняем по делото за АЕЦ “Белене” заедно с още двама бивши министри на енергетиката – Петър Димитров и Делян Добрев.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.