Средно 140 са халбите, консумирани на глава от населението в ЕС през 2017 г., съобщават от Съюза на пивоварите по повод последния доклад на колегите им от Брюксел за бирения сектор в Европа.
Производството на бира в Европейския съюз се е увеличило с близо 2 млн. хектолитра до 396 млн. хектолитра за 2017 година. С производство от 93 млн. хектолитра Германия е водещият пивопроизводител в Европа – една от всеки пет бири, произведени в ЕС, е с произход от Германия, следвана от Великобритания и Полша (и двете с производство от по 40 млн. хектолитра или 10% от общия обем).
В България бирата е особено популярна. 31 % от населението на страната смятат, че бирата е подходящо за тях питие, а близо една трета от всички българи са на мнение, че при умерена консумация пивото може да бъде част от модерния начин на живот.
През тази година най-често бира се пие в Монтана и Русе – 11 пъти месечно. Средно българинът слага на масата пиво поне 10 пъти месечно през лятото и 8 пъти през зимата. Мъжете консумират пиво по-често от жените – 12 пъти на месец, а най-активните любители на пенливата напитка са между 30 и 59 години.
Европейската бира се радва на голям интерес в цял свят и много страни членки увеличават износа си. 87 млн. хектолитра от бирата, произвеждана в ЕС, се изнася в 123 държави. Белгия и Германия са най-големите износители на бира в Европа. Всяка от тях изнася по 15 млн. хектолитра, от които една трета са за държави извън ЕС.
Статистиката на Пивоварите на Европа показва, че по веригата „от зърното до халбата“ през 2017 г. в Европа пивоварите са генерирали около 2,3 милиона работни места във всички свързани сектори, като директно заетите в производството на бира са около 124 470 души.
Правителствата на страните от ЕС пък събират близо 42 милиарда евро под формата на данъци от пивоварната индустрия, включително 10,9 милиарда от акцизи върху бирата.