Тя е от Мианмар (Бирма) и за пръв път идва в България, за да реши своите здравословни проблеми с плодолечение. И за да се наслади на прекрасна почивка в клиниката
Едва при престоя си в клиниката разбира защо диетите не се работели
Сутрешните лекции й отварят очите
Визитка
Д-р Емилова завършва медицина през 1962 г. и придобива специалности по вътрешни болести, ревматология и кардиология. Има и магистратура по здравен мениджмънт.
Основава своята клиника през 1993 г., като прилага в нея метода на Лидия Ковачева, наречен омекотено гладуване с плодове и чай. От тогава до 15 август тази година през нея са минали 49 439 пациенти и огромната част от тях са излекували с този метод тежки хронични заболявания, обявени за нелечими. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.
Разказва Ей Ту Миат:
„Научих за клиниката на д-р Емилова от моя приятел – българин, който живее в Обединените Арабски Емирства. Бях много млада, малко над 20, когато го срещнах. Истински сблъсък на култури беше тази среща! За първи път от него научих какво е полезно за ядене, какво - не. До тогава никога не съм се замисляла за тези неща. Мит е, че азиатската кухня е здравословна. В нея се цени месото, много неща се пържат, храната е пикантна, с много подправки, които стимулират апетита. Да, в миналото храната е била оскъдна, на основата на ориз и зеленчуци, днес се приближава много до европейската и американската кухня. Не съм се замисляла и за това кога и по колко да ям – хранех се доста, качих тегло. Правила съм всякакви диети, отначало свалях килограми, след края на диетата килограмите се връщаха.
С моя приятел българин се познаваме от 7 години, поддържахме връзка по телефона, но преди две години се видяхме и … оттогава сме двойка, щастливи сме. Той повлия много начина ми на живот. Започнах да чета книги за храненето, когато пазарувам в супермаркета, вече чета опаковките, знам кое какво е, знам кое е добро за мен. Именно той ме убеди да опитам режим на плодове при д-р Емилова не само за да сваля килограмите, които се трупаха, а и за да се почувствам по-добре. Аз бях любопитна да видя неговата родина, а това, че клиниката е на брега морето много ме спечели. Така планирахме отпуската си – да я прекараме в България. И ето ме тук. Пътувах повече от 24 часа, смених три самолета, в душата ми се сменяха страхове и въпроси. Но съм щастлива от решението си да дойда. Защото имах сериозни здравословни проблеми.
Това лято направих 30. Малко преди това започнаха мигренозни пристъпи. С много силна болка, с нетърпимост към светлина. Тези пристъпи объркваха живота ми. Заедно с мигрената се появиха и паник атаки. Животът стана много труден за мен. Нямах представа дали гладолечението ще помогне, но реших да опитам да гладувам 10 дни. Изследванията в клиниката показаха много висок холестерол, влошени кръвни показатели Разговарях с д-р Емилова и разбрах, че тя е започнала да гладува заради силна мигрена, точно като моята. Разказа ми как още с първото гладуване е изчезнала мигрената й. Въпреки, че е имала в първите дни силно главоболие. При мен не беше толкова силно, и само в първите два-три дни. След това почувствах облекчение и енергия, която преди ми липсваше. Приех съвета й да направя хидроколон терапия. Малко уелнес клиники в света разполагат с такъв апарат за изчистване на дебелото черво. Процедурата не е болезнена, дори е приятна, чувствах след нея такава лекота. Но трябваше да вземам пробиотици, които влияят добре на дебелото черво. Ще ги включа в режима си, защото с тях се чувствам по-добре. Резултатите от десетдневното гладуване са изненадващи за мен: холестеролът е по-нисък, всички показатели са отлични. Нямам мигрена, нямам паник атаки! Чувствам се превъзходно!
Едва сега разбрах защо диетите не работеха. Сутрешните лекции на д-р Емилова ми отвориха очите за погрешния начин, по който съм приемаха храната само като гориво за тялото, смятайки, че ако я намаля, ще намалее и теглото. Разбрах, че всяка промяна в здравословното състояние започва с изчистване на тялото от токсините, а то става с въздържане от храна. Разбрах от лекциите й защо приемането на големи количества животинска мазнина е опасно за тялото. Знаех, че е лошо, но защо? Разбрах механизма, разбрах как протича метаболизмът и как се натрупват токсини. С тези нови знания аз ще променя начина си на живот и хранене, със сигурност. И в него ще включа плодолечение периодично – този удивителен български метод, който е лек, лесен, комфортен за тялото. И със сигурност ще дойда отново в клиниката, сред прекрасни хора, сред вълшебна природа.
Рецепта:
Азиатски оризови спагети със зеленчуци
Продукти:
200 г оризови спагети (нудли)
2 скилидки чесън
1 шепа гъби (печурки или шийтаке)
половин тиквичка
1 червена чушка
1 морков
2 с.л. сусамово олио или зехтин
3 с.л. соев сос
щипка лют червен пипер
1 с.л. сладко-лют азиатски сос (по желание)
1 ч.л. паста тамаринд (по желание)
Оризовите спагети се приготвят според указанията на опаковката. Обикновено се заливат с гореща вода за пет минути. През това време се задушават със зехтин и вода (може и само с вода) нарязаните на ситно зеленчуци. Когато водата се изпари, се добавят отцедените нудли и се овкусява по желание. Сусамовото олио, лютият пипер и соевият сос придават на ястието неповторим вкус. Може да добавите и тофу.