Изкушаваха с печени шарани и сиктир манджа

За девети път кулинарният фестивал „Да споделим Никулден” препълни Двореца на културата и спорта във Варна в навечерието на празника на моряка и рибарите. Изложбените щандове преливаха от майсторски приготвени печени шарани, октоподи с крекър от сушени водорасли, сьомга и сельодка. Участваха 7 морски гурме-ресторанта, 4 професионални училища за готвачи. Шест читалища от Варна, Шумен и Добрич показаха народни гозби, свързани с обичая на Никулден- добруджански вити погачи, тиквеник, печени дюли. Типичната за Шуменския край сиктир манджа, с която пъдят гостите след дълга вечеря, сготвиха от село Васил Друмев. Местното читалище нагости посетителите и с френска селска торта.

Фолклорни изпълнения от Русе, Добрич, Шумен и Варна направиха празника пъстър, а 2 изби и частни винопроизводители повдигнаха градуса с елексирите си. 1600 лв. се събраха от продажби на никулденските изкушения, като парите се даряват на Дома за стари хора „Гергана „ край Варна. Всички участници получиха грамоти и награди, като медиите отличиха младите професионалисти от престижния Колеж по туризъм във Варна. Шаран от тиква изработи карвинг майсторът Ангел Боралиев, а типичната никулденска риба беше изваяна от стъкло от „Ice Art”.

Фестивалът се организира от община Варна, Варненска туристическа камара и Варненска туристическа компания.

Най-четени