Анжела и Волфганг още с първото гладолечение постигат удивителни резултати. Но най-важният е, че то променя житейската им философия
„Мярката за интелигентност е способността да се променяш.“ Айнщайн
„Мярката за интелигентност е способността да се променяш“, е обичал да казва Айнщайн. Анжела и Волфганг, едно прекрасно семейство, което живее в Германия, винаги са били отворени към промените. Интелигентното им разбиране за здравето като инвестиция в щастието ги е отвеждало почти всяка година в детокс клиники в Европа, където са правили прочистване на тялото и антистрес програми. Но никога не са си представяли, че могат да останат 20 дни на плодове и чай. Особено Волфганг, който има от 30 години алергия към някои плодове, сред тях най-популярните за гладуване през зимата – ябълки и киви.
В началото на тази година Анжела го убеждава да съчетаят пътуването в родната й България с един престой в клиниката на д-р Емилова. Волфганг е съгласен, но категорично отказва да прави режим на плодове и чай, смята да се храни по програмата природосъобразно хранене – с веган храни. Всъщност в детокс клиниките, в които са били двамата, са се хранили с оскъдни веган порции, но без сурови плодове и зеленчуци. „Ябълки Волфганг не е хапвал от 30 години - казва с усмивка Анжела. - Обаче аз през лятото правех по седмица-две само на плодове. Това беше чисто интуитивно, усещах, че тялото ми иска точно това.“
Но още първата лекция на д-р Емилова (която той слуша с преводач) кара Волфганг да промени решението си и да започне плодов режим. Той е изключително впечатлен от качеството на лекарската грижа и обема на изследванията в клиниката, както и от харизмата на д-р Емилова, част от която са нейните мотивационни умения. А и наблюдава толкова много усмихнати и енергични хора около себе си, които са на този режим и го правят с лекота. Вероятно и изследванията са си казали думата за това негово решение: болката в коленете е силна, а дробът му е омазнен 2-ра степен. „За два дни в клиниката направихме толкова медицински изследвания, колкото не можем за една година в Германия“, казва Анжела. И добавя думи на благодарност към екипа от усмихнати лекари, удивително съчетание на младост и опит.
След 14 дни в клиниката на плодове Волфганг е започнал захранване у дома, тъй като му се налага доста да пътува като част от екипа на Европейския институт по изследвания и иновации. Но дори само с тези две плодови седмици почти е забравил за болката в коленете, свали е 10 кг, а черният му дроб се е свил с 14 мм!
Ябълките и кивито не предизвикват вече алергични симптоми, а дори и котките, от които мъжът е гледал да стои по-далече.
Анжела, която също работи по проекти в областта на иновациите като икономист, е продължила да гладува у дома им още 5 дни, направила е 20 дни и след това е започнала 10-дневно захранване. Тя има високи нива на антитела срещу щитовидната жлеза, които могат да доведат до нейната дисфункция. С гладуване е успяла да намали стойностите на антителата и е убедена, че с вегански режим ще предотврати бъдещи промени в щитовидната жлеза. А веганският режим е естествено продължение на областта, в която тя се развива и която й е страст – йогата. Завършила е елитно европейско и индийско училище по интегрална йога и преподава. И всичко това за Волфганг и Анжела изглежда леко, лесно, постижимо, приятно, защото двамата го правят заедно, в обич и разбирателство, с еднаква философия за храненето, с общи цели, вдъхновени от всичко, което са научили от д-р Емилова. И с интелигентно отношение към собственото си тяло, с интелигентно отношение и към душата си, към здравето като цяло.
Рецепта
2 тиквички
100 г веган сирене
100 г веган кашкавал
3 супени лъжици смляно ленено семе, разтворени в 3-4 супени лъжици вода
3 супени лъжици пълнозърнесто брашно
1/2 връзка копър
1 супена лъжица веган масло
подправки: морска сол, черен пипер, самардала, червен пипер, чубрица
Приготвяне:
Настържете тиквичките на ренде и ги объркайте с подправките, смляното ленено семе, разтворено във вода, брашното и сиренето. Можете да печете тази смес в тавичка, може и във форми за мъфини. Когато е почти готово, суфлето се поръсва с настъргания веган кашкавал и се пече още няколко минути.