Истории от бележника на д-р Емилова: Как Станка победи невидимия противник, наречен мигрена

Снимка: Веселин Василев
Станка Жекова вече не страда от мигрена и от болки в тазобедрената става.

Само с 20-дневен режим на плодове и чай и 10 дни захранване тя се разделя с ужасяващата болка в главата. И днес поддържа здравето си с периодично гладуване и здравословно хранене

„В сърцето не съществува пространство. В душата не съществува време.“  Милорад Павич, писател

Мигрената има различни прояви и симптоми, но при всички хора си прилича - идва внезапно, болката сковава като в менгеме главата и буквално парализира волята на човек. Да се бориш с мигрената с лекарства е като да се бориш с невидим противник, който те изтощава и изцежда силите ти, а ти не можеш никога да го победиш. Може да отстъпи временно, но ще нападне отново внезапно и още по-силно.

Станка Жекова се е убедила сама в тази истина, борейки се с тежка мигрена в продължение на 7-8 години. Според нея причините за мигрената ѝ са в стреса, който поражда длъжността ѝ по онова време - главен счетоводител на голямо предприятие. Натоварена с работа и отговорност, тя няма време за себе си и не обръща внимание на това с какво се храни. Но основно менюто ѝ се състои от месни и млечни храни. Липсата на фибри в храната логично води до тежък запек. Станка отначало не свързва това свое състояние с мигрената, но след като прочита в интернет историята на д-р Емилова, решава да гладува. Прочита, че д-р Емилова е страдала дълги години от мигрена, а лекарствата, които е вземала за болестта, така са увредили бъбреците ѝ, че е била изправена пред хемодиализа. Отчаяна, д-р Емилова потърсила помощ от Лидия Ковачева. И била шокирана от първия въпрос на лечителката – дали има запек. „Какво общо има моята кралска болест (така са наричали преди мигрената) с това?!“, казала си д-р Емилова. Но се доверила на метода на омекотеното гладуване и се спасила завинаги от това „кралско“ проклятие - мигрената.

Същото прави и Станка преди 11 години – през 2014-а идва за пръв път в клиниката и мисли да остане само седмица, да разбере най-напред какво представлява лечебното гладуване. Но след като слуша сутрешните лекции на д-р Емилова, след като среща там хора, които с този метод са се спасили от сериозни заболявания, решава дисциплинирано и по правилата да остане 20 дни само на плодове и чай с мед. И го прави, а след това се захранва стриктно 10 дни.

„Ето ме – никога от това първо гладуване до днес не съм имала дори и обикновено главоболие“, казва Станка. За мен този метод беше и чудо, и откритие, и спасение. До ден днешен всяка сутрин, когато се събудя, благославям д-р Емилова и ѝ пожелавам добро здраве. Благославям я не само заради себе си, но и заради дъщеря ми, която имаше проблеми със забременяването. Тя живее в Германия и направи консултации при опитни доктори, но никой не можа да ѝ помогне. През 2018 г. дойде при д-р Емилова и направи дълго гладуване, промени начина си на хранене и днес има прелестна дъщеричка на 6 години. Може би отстрани нашите резултати от лечебното гладуване изглеждат като чудо за едни, за други – мистификация. Истината е, че човек трябва да промени мисленето си, да дисциплинира себе си, да направи този режим не просто като диета, а осъзнато, като пречистване и на тялото, и на емоциите. Да бъде последователен в промяната, която иска за себе си. Не е трудно, само трябва да поискаш и да се довериш. И когато сам се убедиш в силата на лечебното гладуване, търсиш този път винаги, внимаваш какво ядеш, подбираш продуктите, разчиташ на знанията, които си научил в УЧИЛИЩЕТО ЗА ЗДРАВЕ - така аз наричам клиниката на д-р Емилова.“

Природосъобразното хранене, към което се придържа Станка, решава и проблема с болката в тазобедрената й става, заради която тя преди е изкачвала мъчително стъпала. При ръст 1,58 тя днес е 49 кг (а преди да започне да гладува е тежала 60 кг) - лекота, която ѝ носи и енергия, и комплименти за добрата ѝ форма и младежкия вид. Това показва кантарът в клиниката на д-р Емилова, която Станка често посещава, както направи и през зимата на тази година.

Лекота, смирение, спокойствие, чиста храна, добри емоции, състрадание, любов и грижа за близките хора – днес всичко това определя живота на 76-годишната Станка. И разбира се, всичко онова, което е научила от д-р Емилова за здравето и което тя прилага, вярвайки, че „не е важно колко години има човек в живота си, а колко живот има в годините“, както обича да повтаря самата д-р Емилова. 

Рецепта

Панакота с череши

Продукти
¾ чаша овесени ядки
1 супена лъжица смлени орехи
3 фурми без костилки и едро нарязани
2¼ чаши растително мляко
¼ чаша царевично нишесте
3 супени лъжици чист кленов сироп
2 супени лъжици лимонов сок
1 чаена лъжичка чист екстракт от ванилия
2 чаши пресни сладки череши
2 супени лъжици портокалов сок
щипка сол

Загрейте фурната до 180 градуса. Поставете овесените ядки и орехите върху покрита с хартия за печене тава. Печете 10 минути или докато леко се препече и започне да става хрупкава основата. Охладете върху решетка за около 5 минути. В малък кухненски робот смесете овесените ядки, фурмите и солта. Пулсирайте до фини трохи. Прехвърлете в малка купа. Полейте с 1 супена лъжица вода и разбъркайте с вилица, докато сместа започне да се слепва. Сложете сместа с лъжица в малки стъклени буркани или чаши.

Разбийте млякото, царевичното нишесте, кленовия сироп и 1 супена лъжица лимонов сок. Сложете да заври на средна температура за минути, докато се сгъсти, като разбърквате често. Оставете да изстине. След това добавете кремообразната част в буркана. Време за топинг: комбинирайте череши, консервирани череши, ако имате, портокалов сок и останалата 1 супена лъжица лимонов сок. Загрейте само докато шупне по краищата. Внимателно с лъжица разпределете черешовата смес върху слоя пудинг. Охладете поне 2 часа.

Най-четени