Истории от бележника на д-р Емилова - Най-доброто мезе за питието: здраве!

Фотография: Веселин Василев
Болестите остават зад гърба с помощта на д-р Емилова.

Георги прави питиета, а приятелят му Ивайло – мезета. Но ето че двамата приятели остават на плодове и чай през април и са единодушни, че това е най-доброто решение за човек, който цени не просто момента, а инвестира в добро здраве

„Ако човек знае мярката, той знае всичко.“  Томас Карлайл, шотландски учен, писател и философ

Не е необичайно да видиш приятели, които са дошли заедно в клиниката на д-р Емилова, за да се подкрепят в трудната битка с килограми и болести. Някои от тях успяват да съчетаят отпуските си и идват от 10 и повече години, споделят общи ценности и принципи за собственото си здраве, приемат режима на плодове и чай като най-добрата споделена заслужена почивка и най-добрата профилактика.

Но Георги и Ивайло са необичайна „находка“ в клиниката: Георги има дестилерия в Асеновград и произвежда истински, качествени ракии от плодове. Ивайло работи като технолог в колбасарски цех в същия град повече от 30 години. Ценители на бохемския начин живот, с тънко чувство за хумор и с веселия нрав на хора, които умеят да се забавляват, но и умеят да работят здраво.

Ивайло не е нов в лечебното гладуване: миналата година мъжът, който твърди, че е „изял колбаси за два живота“, направи от раз 20 дни на плодове и чай и 10 дни захранване. Дойде след тежко изкаран ковид и с увредени бъбреци, които се прибавят към основното му заболяване: диабет тип 2. Излизайки от болницата, преди да дойде при д-р Емилова, той разбира, че ако не направи нещо различно от това да взема лекарства с шепи и да разчита на болници, ще стигне до хемодиализа. „Този месец на плодове и чай промени живота ми, казва Ивайло. Гениален механизъм е гладуването!“

Промяната я вижда и неговият приятел Георги Червенков, Жоро, и затова този април идва с него в клиниката – за първи път.  И от раз прави 30 дни на плодове и 20 дни се захранва – по-голямата част от този режим прави вкъщи. Цели 50 дни се храни по начин, който няма нищо общо с начина, по който се храни 59 години! Неговата съпруга, която е единствената жена технолог в България в този тип дестилерии, горещо го подкрепя. Самата тя се стреми да води здравословен начин на живот.

Жоро идва със своите впечатляващи 139 кг и с обичайните болести, които вървят с наднорменото тегло: високо кръвно, което стига до 160-170 горна граница, висока кръвна захар - 9-10 на гладно, при норма 6,1, уголемен и омазнен черен дроб, уголемена простата, много висок холестерол. Хапчетата през годините се увеличавали доста бързо, но без ефект върху здравето му.

Най-много страдал от болките в коляното, резултат от счупване на капачката преди няколко години и от некадърната работа на лекаря, който го е оперирал и е сложил неподходящ гипс. „След като махнаха гипса, кракът ми беше буквално на пихтия. Не можех да го движа, имах дълбока венозна тромбоза и се наложи да пия и хапчета за разреждане на кръвта. Спомних си, че когато отидох при лекаря, беше пет минути преди да свърши работното му време. „Сега ли намери да дойдеш“, вика той. „Ами цял ден се мъчих да си счупя капачката на коляното, сега успях“, казва му Жоро. След като махат гипса, ходи по клиники и болници, чиито лекари потвърждават, че страданията му идват от безобразната работа на опериралия го. А и самият лекар си признава, когато Жоро се среща с него след време.

Затова, преди да дойде в клиниката, той е бил убеден, че му предстои смяна на колянна става. Днес смята да отложи операцията – докато може. И да направи още едно дълго гладуване след няколко месеца, да свали още килограми. Защото след като е свалил над 24 кг, от които 12 кг само мазнини, по време на гладуването (лекарите в клиниката се радват много на тези свалени мазнини, защото именно в тях са отровите, които тялото трябва да изхвърли), е почувствал облекчение в коляното и сега се движи доста по-свободно. Облекчение имало и за черния му дроб, който се е свил с цели 2,2 см! А кръвното „е като на момченце, без лекарства“, смее се Жоро.

Лесно ли му е било това първо гладуване? „Аз съм бил спортист дълги години – вдигане на тежести, борба, самбо. Когато трябваше да влизам в по-ниска категория, трябваше да гладувам, да правя дълги сауни. Беше и тежко, и мъчително. И с това свързвах глада. Но вярвах на треньора си и правех каквото трябва. Сега подходих по същия начин, въпреки страховете и мъчителните спомени, повярвах на „треньора си“ - д-р Емилова. Но се оказа, че гладуването не само не е мъчително, а е и дори приятно.

Заради лекотата, заради това, че болките и неразположенията изчезват, заради това, че не тровиш организма си с лекарства, заради това, че правиш режима в спокойна и приятелска обстановка. Това е толкова зареждащо! За мен този престой в клиниката на д-р Емилова е най-правилно инвестираните средства в здравето. За първи път правя нещо само за себе си. Престои ми да празнувам юбилей – 60 години, и не мога да си направя по-добър подарък от този.“

А какво ще се случи с трапезите, мезетата и питиетата, които му носят също радост от живота? „Веган няма да стана, но ще се храня с минимум месни и млечни, така, както съветват д-р Емилова и д-р Милев. Преди злоупотребявах със сол и млечни. Сега знам колко малко е достатъчно, за да поддържаш енергията си. Преоткрих зеленчуците на пара и приятелите ми – къде на шега, къде със загриженост, ми подаряват такива уреди като съдове за готвене на пара, за смутита, за готвене без мазнина. Да, веган няма да стана, но станах по-добър човек. Ето, спасих едно агне на Гергьовден“, шегува се Жоро, който едва ли си е представял за своите 59 години, че може да има имен ден без агне, но пък с леко сърце и весела душа.

Рецепта

Дузпа ортике - италианска супа с коприва

Продукти:
прясна коприва 300 г
6 чаши зеленчуков бульон
2 скилидки нарязан чесън
¼ чаша зехтин 
1 малък праз 
1 малка глава лук
1 кутия  нарязани белени домати или пресни  
сол, червен пипер и щипка чили по желание
1½ чаши варен ориз или дребна паста 

Задушете чесъна в зехтин и вода на слаб огън. Добавете накълцаните праз и лук и гответе още няколко минути. Сложете червения пипер, доматите, чилито, копривата, щипка морска сол и бульона, след това оставете да заври и гответе 5 до 10 минути.

Изключете котлона и разбийте до гладка смес. Прибавете ориза или пастата и гответе още 15-ина минути. Сервирайте супата поръсена с хранителна мая, някакви семена - сусам, слънчоглед или натрошено кашу.

Най-четени