Гайдари, чевермета и музика на поляните край Петропавловския манастир над Лясковец
Деветнадесет годишната Василена Иванова от Нови пазар острига овца с автентични ножици за рекордните 11 минути. Тя беше единствената жена, която се включи в надпреварата по ръчна стрижба на овце на Седмия Национален събор на овцевъдите, който продължава и днес на поляните край Петропавловския манастир над Лясковец.
Василена, което се надпреварваше и с баща си Иво Лехчев, шашна хилядите посетители със своята сръчност и получи специална поощрителна награда. Момичето не за първи път мери сили във фермерските състезания на събора. На 17 години тя спечели състезанието по ръчно доене, в което участваше и 11-годишната й сестра Ива. След стрижбата вчера Василена се съревновава и в ръчното доене на овце и кози. Организирани бяха и фермерски състезания по обезкостяване на агнета, теглене на товари от коне-тежковози.
Над 50 000 души от близо и далеч се събраха само до вчера, за да се докоснат до българските традиции и ръчно произведени изделия и продукти. Гайди и звън на чанове огласят и днес поляните, кукери гонят злите сили край димящи огнища, над които се въртят дъхави чевермета.
Над 30 български животновъди от цялата страна участват в изложението на продукти от овче и козе мляко. Над 200 изложители от цялата страна предлагат различни стоки. Петнадесет специализирани фирми представят модерна селскостопанска техника, оборудване и фуражи. Производители на био храни предлагат изделията си в разпънатите шатри.
Присъстващите имат възможност да се потопят в магията на занаятчийството. В дюкяните са експонирани тъкани и кожени изделия, красиви дърворезби, керамика, звънци и чанове, народни инструменти, изящни шевици, сувенири и още много ръчно изработени предмети, дело на самобитни майстори. В обособени арт работилници се правят демонстрации по дърворезба, плъстене, килимарство, бродерия, грънчарство и др. В скованите специално за събора кошари са изложени над 16 породи овце, 8 породи млечни кози, различни видове пастирски и овчарски кучета, коне-тежковози, магарета и др.
Има демонстрации на Прабългарската школа “Багатур”, хоротеки, както и изпълнения на нестинари. Под дебелите сенки цвърчат скари с ароматни мезета и се лее студена бира.
От Националната асоциация за развитие на млечната овца в България настояват пред институциите за решаване на техните проблеми. Преди три седмици отново потърсиха Министерството на земеделието с нови предложения.
„Входирахме писма за промяна на БДС, с искане за организираното събиране на сурово мляко и неговата продажба на регионално ниво от регистрирани производители“, обясни Симеон Караколев.
Той е убеден, че колективният модел на работа тепърва ще се развива и че няма да касае само общото извозване на суровината, но и общата преработка и обща реализация на пазара.
По думите му, държавата трябва да подпомага овцевъдите но не само под формата на субсидии, а и със законодателните инициативи и промени в нормативната база - на схемите и мерките, които касаят пряко и косвено сектора.
"Месото в овцевъдството е задължителен елемент, но от 2017 г. има тенденция да се намалява изкупната цена на овчето мляко. Това само по себе си е предотвратимо, стига да има възможност - нормативна възможност фермерите от страна на държавата да могат сами да преработват своята продукция. Да могат сами да избират на кого да си продават млякото. В момента продаваш на регистриран изкупвач. Ами аз искам да го продам на комшията си, тъй като той ми дава по голяма цена- това е пазар, оцеляваш както намериш за добре", коментира Караколев.
Вносното агнешко месо продължава да притеснява производители и потребители заради съмнителното качество.
„Най-важното е да се промени БДС, евентуално за месото ще се опитаме да изработим браншови стандарт, който купувайки го потребителят, виждайки печат - да може да бъде сигурен, че е с произход България“, посочва Симеон Караколев.
Овцевъдите се надяват предложенията им да бъдат приети от държавата, като така не само ще се подобрят условията в отрасъла, а и потребителите ще слагат на трапезата си храни, родно производство.
Кулинарно шоу под открито небе
Забъркаха най-големия агнешки кебап
В мобилни експозиции Националният исторически музей, Музеят на народните художествени занаяти и приложните изкуства-Троян, Регионален исторически музей-Смолян и Историческите музе- Велинград разказват за развитието на овцевъдството у нас през вековете. За първи път на събора гостува музеят от Чипровци, който изнесе на показ уникални чипровски килими от фонда си.
Над 2000 изпълнители се включиха в Националния фолклорен конкурс “Заблеяло ми агънце”, който се провежда на две сцени, а в специална изложба са подредени 250 творби от националния конкурс за детска рисунка на тема “Гергьовден и овчарството”.
Кулинарното шоу “В търсене на изгубения вкус” пък възроди стари български рецепти с овче мляко, сирене и месо от различни краища на страната. За поредна година готви кулинарният спец Ути Бъчваров. Популярния телевизионен водещ забърка в своя внушителен тиган най-големия агнешки кебап и демонстрира, как се правят карначета от овче месо и други месни вкусотии. Под вещото му ръководство се проведе и състезанието по обезкостяване.
Съборът е без аналог в Европа
Чакат над 150 000 посетители за трите дни
Националният събор на овцевъдите се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКАБ), със съдействието на Министерството на земеделието и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.
За проявите бе осигурен разгърнат на терен от 140 дка, на който бяха издигнати две сцени, обособена бе над 5500 кв.м изложбена площ и временни съоръжения от 1300 кв.м. През миналата година събитието бе посетено от над 150 000 души като до вечерта на 13 май сега се очаква броят на гостите да е рекорден.
Това е най-мащабният форум в сектор животновъдство у нас и единственият, който съчетава стопанския аспект на овцевъдството с българската битова култура, традиции, фолклор и занаяти. Форматът е без аналог в Европа и в него ще се включат представители на браншови организации от близо 20 държави.
Реформи
От бранша искат нов стандарт за месото
В рамките на събора на 12 май чуждестранните представители на отрасъла обсъждаха проблемите в бранша.
От Националната асоциация за развитие на млечната овца в България настояват за организираното събиране на сурово мляко и неговата продажба на регионално ниво от регистрирани производители”, обясни съпредседателят Симеон Караколев.
Вносното агнешко месо продължава да притеснява производители и потребители заради съмнителното качество.
“Най-важното е да се промени БДС, евентуално за месото ще се опитаме да изработим браншови стандарт, купувайки го потребителят, виждайки печат - да може да бъде сигурен, че е с произход България”, посочва Караколев.
Подкаст с Виктор Блъсков: Български "фактчекъри" и глобалисти, работили по схема за цензура