Риба балон, позната още с името Фугу, е била уловена край Севастопол, съобщи гл. ас. Фериха Церкова от Института по рибни ресурси във Варна.
Този вид е нетипичен за Черно море. Рибата балон е сред най-отровните риби в света, силно токсична и е хищник. Тя е тропическа, произхождаща от Червено море и се е разпространила в Средиземно море през Суецкия канал. Според гл. ас. Церкова уловеният екземпляр вероятно е преминал през Босфора.
Рибата балон е хищник, приспособим към различни температури и соленост. Тя обитава морското дъно и има силни челюсти, които могат да разкъсат с лекота риболовни мрежи. При заплаха се надува досущ като балон и разгръща шиповете си като защитен механизъм.
Най-големият риск идва от токсина в тъканите ѝ, който не се разрушава при готвене и прави консумацията ѝ смъртоносно опасна.
Добрата новина е, че рибата балон не е заплаха за туристите по Черноморието, тъй като все още не е широко разпространена. При забелязване на такъв екземпляр, хората трябва да информират Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, за да се подпомогне наблюдението на вида.
Един екземпляр може да се види в Аквариума във Варна, където се отглежда при условия, подобни на естествения ѝ хабитат. Черно море обаче е по-студено и по-малко солено, което прави трайното ѝ установяване малко вероятно. Въпреки това, повишаването на морската температура през последните години улеснява проникването на средиземноморски видове, като например корейския скорпид, който вече се среща по-често край българските брегове, разясняват специалистите.
Отровата тетродотоксин – мощен невротоксин
Рибата е прочута с изключително опасната отрова, която съдържа. Основната отрова е тетродотоксин – невротоксин, който е много по-силен от цианида. Намира се главно в черния дроб, яйчниците, кожата и други органи на рибата. Тетродотоксинът парализира мускулите и може да доведе до смърт от задушаване, тъй като блокира предаването на нервни импулси. Противоотрова няма, затова лечението е поддържащо (дишанe, кислород и т.н.).
В Япония само лицензирани готвачи, които са преминали специално обучение и изпит, имат право да я приготвят. Най-често се сервира като сашими и тепаняки. Въпреки това всяка година в страната има инциденти с домашно приготвена риба балон. А според японските традиции, яденето на Фугу носи усещане за вълнение и уважение към смъртта – заради риска по време на приготвяне.