Първокурсник от Варна стана най-добрият млад готвач на Южна Европа

Екипът на Института по кулинарни изкуства обра овациите на международно състезание в Солун

Първокурсникът в Института по кулинарни изкуства към варненското Висше училище по мениджмънт Александър Александров спечели титлата „Млад готвач на годината 2023“ на приключилото в Солун XII Международно кулинарно състезание на Южна Европа, съобщиха от ВУМ. 

Надпреварата се организира на всеки две години от Асоциацията на готвачите в Северна Гърция в сътрудничество с Международния изложбен и конгресен център HELEXPO в Солун и под егидата на Световната асоциация на готварските общности (WACS). Тази година в нея участваха кулинари от Гърция, Турция, Сърбия, Кипър, България и Северна Македония.

Александър Александров, който бе участник в седмия сезон на „MasterChef”, грабна най-голямото отличие сред най-младите, след като спечели три златни медала в категориите „Вегетарианско ястие“, „Устойчива морска храна“ и „Птиче месо“.  
Сребърен медал в категорията „Ресторантски десерт“ заслужи шеф-инструктор Калоян Колев с  кулинарно изкушение, в което акцент бяха българският липов и лавандулов мед. С десерта си той отправи послание за защита на пчелите и стимулиране на производството и потреблението на уникалния и полезен продукт. В отборното състезание студентите Андония Филумена Цървенкова, Димитър Пасков и Любомир Митев блеснаха с тристепенно меню, подчинено на грижата към природата – предястие „Покрай езерото“, основно „Сред полето“ и десерт „В гората“.  

Заради отборния дух, професионализма, хигиената в кухнята и отличната презентация на вкусните ястия екипът на Института по кулинарни изкуства заслужи и специалното отличие на Организационния комитет – декоративно брандирано плато, символ на състезанието.