Господарят на менюто

Господарят на менюто

Нова мода в ресторантьорството се превръща в хит, гарантирайки много клиенти и добър оборот, пестейки време, усилия и загуби. Става дума за т. нар. моноконцептуални ресторанти, в които цялото меню се върти около едно-единствено блюдо. Би могло да е всякакво според желанието и уменията на собственика - гъби, миди, тесто, кюфтета, пържоли и т.н., отбелязва “Форбс”. По традиция те са се превърнали в истински ресторанти, започвайки като подвижни павилиони, продаващи временно на фестивали, пазари или край важни туристически обекти. В Burger & Lobster в Лондон предлагат омари във всякаква форма. Собственик на ресторант е руснакът Михаил Зелман, основател на веригата “Гудман”. Идеята явно е успешна, защото има 5 ресторанта в Лондон и един в Ню Йорк. В британската столица всяка порция бъргъри струва 20 паунда (27,84 евро). Всеки ден пресни омари се доставят от Канада и се приготвят най-често на пара или на грил. Най-популярна сред клиентите е традиционна рецепта от Бостън с питка, напоена с лимон. Варира се и със степента на изпичане на омара, а задължително всяка порция се сервира с чипс и салата. Напитките се избират измежду бяло и червено вино, шампанско и бира.
Сред 7-те чудеса на Финландия е включен семейният ресторант Sarapirtti Kippu-rasarvi в 3-хилядното градче Леми. Там се поднася агнешко, задушено с картофи в издълбан ствол на дърво. Подготовката на всяка порция трае 9 часа, през които месото бавно се задушава с картофите, без да се поставят подправки и сосове. Целта е да се запази вкусът му, като към него се добави ароматът на опушеното дърво. Поднася се с безквасен финландски хляб, бира или желе от сушени плодове. Предварителната резервация е задължителна, порцията за възрастни струва 30 евро, за деца между 9 и 12 г. - 15 евро, за тези между 9 и 4 години - 10 евро, а по-малките ядат безплатно.
За Arancini Вrothers всичко е в оризовите топки. Италианското ястие е превъплътено в бизнес от Дейвид Аркин и Дейвид Ърл (Двамата Ди), които преди години се местят от Нова Зеландия в Лондон и започват да продават по панаири оризови топки с различен пълнеж. Клиентите ги купуват като топъл хляб и Двамата Ди решават, че е време за заведение, в което да се хапва спокойно. Така се появява Arancini brothers. Цените са от 1,50 паунда (2 евро) до 4,5 паунда (6,26 евро) според големината и пълнежа. А той може да е с какво ли не - сирена, билки и т.н. Поднасят се по желание със сос чили или майонеза, а може и просто да бъдат отнесени у дома. Двамата Ди държат да се знае, че храната при тях е безглутенова и може да се консумира от всички.
В The Burger Brothers в Москва господар е бъргърът. Сред опростен, но уютен интериор се предлагат различни видове, включително “сутрешен”, “нежен” или с джинджифил. Цената на всички обаче е една - 300 рубли (5,3 евро).
Cafe des spores в Брюксел е царството на гъбите, в което блюдото струва между 8 и 18 евро. Има и няколко фиксирани варианта за 30 евро. Дори и десертите съдържат гъби, а менюто зависи и от сезона и наличните видове. Забележително е, че ресторантът има изба с над 85 вида вино, а предлага също 40 вида бира.
Macbar в Ню Йорк има друга стратегия, базирана на макарони и сирене. Малката порция струва 5,99 долара, а голямата - 17,99. Ресторантът е само с 10 места и е дело на шеф готвача Майкъл Фереро, който предлага в него 12 варианта на традиционната комбинация. Решен в жълто, интериорът на заведението е изключително опростен, а основната идея е хем да хапнеш набързо там, също да отнесеш вкъщи храна. А това става с емблематичните за заведението жълти кутии.
В Париж един малък ресторант е убеден, че успехът е в яйцата. В Eggs & Co човек може да се нахрани с 8 до 20 евро, като вариантите са разнообразни - яйца „Бенедикт“, печени, в сандвич, с червен винен сос, а комбинацията брънч (закуска с ранен обяд) струва между 22 и 31 евро и включва още чай, кафе, фреш, картофи с билки, палачинки или плодова салата.
В Единбург пък царството на сандвичите е Oink. В основата е задушеното свинско месо. Преди да отворят ресторанта си, Адам Маршал и Санди Пайет работели във фермите на предците си. В съботите, когато в Единбург имало пазар на земеделска продукция, те започнали да продават на забързаните търговци топли сандвичи с месо от своите ферми. Така се родила идеята за Oink и през 2008-а той заработил. Цените са между 2,8 паунда (4 евро) и 4,80 (6,7 евро). В сандвичите освен задушено свинско се слагат различни дъхави билки, но също и ябълка. Адам и Санди имат и менюта за кетъринг.

Най-четени