Едва ли някой подозира, че на крачка от Айфеловата кула в Париж може сутрин да се чуят кокошки и да растат ягоди и домати.
Да! Защото модата насред мегаполисите да се отглеждат растения се разраства, а в ресторант Frame в хотел Pullman Tour Eiffel вече са големи майстори. Там поднасят на клиентите собствена продукция, включително вид зелена салата, зелен лук с вкус на чесън и др.
Всъщност от ресторанта признават, че често правят промени в менюто в зависимост от реколтата. “Предимството ни е, че всичко при нас е изключително свежо и ароматно”, казва 30-годишният шеф готвач Ожие Потюз. Градината на ресторанта е разположена на площ от 600 кв.м и от нея Айфеловата кула действително изглежда като на една крачка. Това не пречи там да има пет пчелни кошера, а кокошки да снасят яйца. Те се хранят с остатъците от ресторанта. И ако в началото нещата тръгнали с експериментиране, днес сервирането на собствена реколта е станало задължително. Оказва се обаче, че градината вече е малка, за да поеме нуждите на всички клиенти. Затова Потюз и екипът му обмислят как да ситуират на удобно място още градини. Които пак да са като настоящата - по концепцията на Никола Бел “Потейджър”. Тя е за направата на зеленчукови градини в ограничени пространства за хотели и ресторанти. Той прави градини с площ до 1000 кв.м в градски пространства, основно върху покриви. Главен “герой” в тях е смес, която обогатява почвата им. Прави се по специална формула от рециклирани битови остатъци като окосена трева, дървесни отпадъци, утайка от кафе, мицели на гъби, някои видове червеи, т.е. вид домашен компост. Бел успокоява тези, които се опасяват от градското замърсяване, че на високите места, на които са тези градини, фините прахови частици изобщо не достигат. Спецът допълва, че продукцията е тествана в лаборатории и е доказала чистотата си. Препоръчва отглежданите растения да са такива, че да се пазят едно друго от вредители. Например босилек, карамфил и домати заедно. Все още нещата са в етап на експериментиране и опитите продължават, включително в школата за ресторантьори Ferrandi. Първоначалната инвестиция е приблизително 7500 евро, като се цели отглеждането и на много екзотични подправки, които иначе са скъпи, включително заради транспорта.
Всъщност Frame не е първият ресторант в Париж, който сам отглежда продукти. Пионерът бе Яник Алено, който даде пример, като започна да отглежда билки на покрива на ресторанта си Le Terroir Parisen.
В една фавела в Рио де Жанейро едновременно отглеждат зеленчуци и се наслаждават на възможността да си в оазис - създаван в продължение на 10 години по идея на местния жител от Видигал Мауро Кинтанила. През 2005-а той решава, че е крайно време безбройните битови отпадъци, изхвърляни от бедните, да бъдат оползотворени. Така постепенно старите тоалетни чинии се превърнали в кашпи, автомобилните гуми послужили за терасиране, пластмасовите бутилки послужили и за украса. Днес “Екологичният парк” на Мауро е любимо място на мнозина и защото от него се открива перфектна гледка към океана. Освен това доброто дело заслужено получило и световна слава благодарение на многото инспекции в хода на подготовката на Рио за олимпийските игри догодина. Оазисът е с площ 1100 кв.м, но Мауро иска да го разшири до 8500 кв.м. И не само това - с помощта отново на арх. Педро Енрике де Кристо, завършил “Харвард”, планират да доразработят концепцията си не само в Бразилия, а и в чужбина. Защото тя се е доказала през годините с над 700 кг произведени дребни зеленчуци и билки, всички разпределени между обитателите на фавелата.
В корейската столица Сеул градската управа се е заела да оцвети сивия пейзаж на небостъргачите в ситито. Там от години се работи, вкл. с обществени средства по облагородяването на покривите. И резултатите са налице при част от сградите, чиято конструкция го позволява. Така са се появили ефектни градини с цветя и билки, а една от тях може да се похвали с пространство на покрива, което вече се използва и за бизнес срещи и фирмени партита. А на някои цветни покриви вече се отглеждат и пчели като в Париж.
За Варшава се твърди, че е единствената европейска столица, която има в центъра си градини в обществена полза, в която се отглеждат плодове и зеленчуци. Традицията е на повече от век и днес много пенсионери се възползват от възможността да си помагат в изхранването благодарение на въпросните градини. Днес във Варшава те са 190 с обща площ около 3000 декара.