Курти: Искаме Косово да се присъедини към ЕС и НАТО възможно най-скоро

Премиерът на Косово Албин Курти участва в среща, организирана от Социалдемократическата партия на Германия в германския Бундестаг, в чест на 75-ата годишнина от основаването на Съвета на Европа и по този повод той подчерта, че Косово ще изпълни условията да стане член на тази международна организация, съобщава Kosovo-online.

„Искаме да се присъединим към Европейския съюз възможно най-скоро. Но първата стъпка, която можем да направим тази година, е да се присъединим към първия клуб на европейските демокрации, създаден точно преди 75 години в Лондон, Съвета на Европа. Миналата седмица в Страсбург, в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, се проведе гласуване на искането на Косово за членство в Съвета на Европа. Германските членове на Бундестага изиграха голяма роля там“, каза Курти.

„Ние, правителството на Косово, имаме задължение към Съвета на Европа да подчертаем, че ценим и зачитаме общите ценности на човешките права, върху които е изграден. Ще ги запазим и ще покажем по този начин, че ще укрепим институциите. През тези три години работа нашето правителство показа, че социално-икономическото развитие и демократичният прогрес вървят ръка за ръка. Те не се изключват взаимно. Те се обуславят положително взаимно. Нека ви дам един пример. Косово ще се стреми скоро да стане втората страна в Западните Балкани, след нашата съседка Черна гора, която предлага на гражданите си право на еднополови граждански съюзи. Ще работим усилено, за да преминем това в близко бъдеще. Аз лично ще изградя парламентарно мнозинство за това - и ще апелирам за широка подкрепа за това и от опозиционните партии. Решението на правителственото заседание по този въпрос вече е взето. Правим това, защото е правилно, защото е право, защото е в нашата конституция и защото знаем, че Европейският съд по правата на човека е постановил решения, изискващи това. Знаем, че има държави в Съвета на Европа, които дълго време пренебрегваха решението по този въпрос. Косово ще бъде различно. Искаме да вдъхновим другите с това. Ще дадем приоритет на отворените въпроси, пред които са изправени нашите малцинства, техните права и нужди, включително косовското сръбско малцинство. Работим по това и с членовете на германския Бундестаг, за да очертаем нови и големи инициативи. Моите срещи тук в Берлин по този въпрос бяха много обнадеждаващи“, добави Курти.

 „Парламентарната асамблея на Съвета на Европа внимателно разгледа този въпрос, въз основа на много подробни доклади и видяхме резултата: 131 за, само 29 против. Ключовото решение, което трябва да се вземе сега, е присъединяването ни да бъде включено в дневния ред на предстоящата през май среща на външните министри в Комитета на министрите на Съвета на Европа. Ще помоля Германия и нашите германски приятели да ни помогнат. Искаме да им помогнем в задачата им да убеждават другите. Приемането на Косово като 47-ия член на Съвета на Европа на неговата 75-та годишнина тази година е исторически напредък за моята страна и нейните граждани, за нашия регион и вярваме, че за целия Съвет на Европа. Това ще покаже, че необратимата еманципация от близкото трагично минало е възможна чрез спазване на универсалните стандарти за правата на човека“, добави още Курти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа