Авери на Ветко Арабаджиев хванати с половин милион

Тримата са заподозрени за участие в групата за ДДС измами със захар от завод „Кристал” в Пловдив

Цацаров: Прокуратура не се уведомява по микрофони

Задържани са трима души, заподозрани за участие в престъпна група за ДДС измами на хотелиера Ветко Арабаджиев и съпругата му Маринела. Открити са иззети близо 500 000 лева в брой, съобщиха от Специализираната прокуратура.

]
Джипът БМВ, в който в Бургас са задържани тримата заподозрени з-а участие в престъпната група. Снимки: Булфото

Във вторник в Бургас бил спрян за полицейска проверка джип с трима пътници, при която униформените намерили хартиени пликове, натъпкани с пачки. Един от хората в колата, който държал в себе си сумата от 298 000 лева, се оказал пряко свързан с управлението на едно от дружествата, чиято дейност се разследва в момента – захарният завод “Кристал” в Пловдив. Друг от арестуваните пък носел в джобовете си близо 200 000 лева в брой.

“Установява се тяхната съпричастност в евентуална престъпна дейност и участие в разкритата организирана престъпна група за усвояване на ДДС, в това число от фиктивни сделки на захарния завод в Пловдив”, уточниха от спецпрокуратурата.

Досега по аферата с фамилията Арабаджиеви бяха задържани синът Вълчо и счетоводителките Ромелия Кирилова и Елена Караянева. Спецсъдът ги пусна срещу 20 000 лв. парична гаранция, но във вторник Апелативният спецсъд им наложи постоянно “задържане под стража” заради опасност тримата да извършат нови престъпления като попречат на разследването.В коридорите на съда адвокат Илиян Василев обяви пред съдебни репортери, че издирваните от Интерпол Ветко и Маринела Арабаджиеви се връщат до дни у нас. И добави, че в момента по КПП-та имало задръстване от турски гастарбайтери и затова милионерите чакали да минат опашките, все едно са куфарни търговци, които трябва да влязат пеша на родна земя.

Междувременно главният прокурор Сотир Цацаров коментира, че действията по издирването на Ветко и Маринела не се влияят от изявлението на адвокат Василев. Запитан дали вече е получено потвърждение за идването на издирваните, главният прокурор каза: “Ние не сме пощенска станция, за да получаваме потвърждение. Прокуратурата не приема уведомления, казани пред микрофони”.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"