АЛДЕ: Управленската коалиция на Борисов с крайни националисти подкопава европейските ценности в България

"Бъдещето на България не бива да бъде в ръцете на крайни националисти. Много съм загрижен, тъй като участието на Обединените патриоти в управлението поставя под въпрос ценностите, в които страната се е врекла при присъединяването си към Европейския съюз. Европа вече изпита какво се случва, когато ксенофобията и езикът на омразата спечелят, когато обществата се поляризират и разделят на етническа основа. Не бива да допускаме тази грешка отново."

Това заявява лидерът на група АЛДЕ в Европейския парламент Ги Верхофщадт по повод скандала със снимка на зам.-министъра на регионалното развитие Павел Тенев, на която отдава нацистки поздрав.

Обединените патриоти - крайно дясна политическа партия, член на правителството на Бойко Борисов, шокира общественото мнение. Въпреки че висшият служител си подаде оставката, българското правителство минимализира инцидента, посочват от АЛДЕ.

"Министър - председателят на България Бойко Борисов, а заедно с него и семейството на ЕНП, носят отговорност за бъдещето на България, както и за успешното провеждане на предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС.

Министър - председателят Борисов трябва са преоцени коалиционните си взаимоотношения и да покаже, че ще има нулева толерантност към крайни и националистически прояви на членове на правителство.

Семейство на АЛДЕ ще наблюдава действията и политиките на това правителство много отблизо", заявява лидерът на АЛДЕ Ги Верхофщадт.

 

Очаквайте по-късно днес интервю за "Труд" на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"