“Анжи“, който искаше да управлява света

Тази история е достойна за холивудски филм! Един клуб, никому неизвестен, поиска да управлява света. Качи се в космоса и се срина дълбоко под земята. Името му е „Анжи“ от област Махачкала.

Преди 2011-а историята на този 20-годишен отбор беше повече от скромна. Статистиците само знаеха, че през 2001-а е играл финал за купата на Русия. Как е стигнал дотам, само местните могат да разкажат.

Изведнъж от никъде се появи един от най-богатите руски олигарси, който купи „Анжи“ и обеща да вложи много, много милиони. Феновете повярваха, че Сюлейман Керимов ще направи революция, която да доведе до империя подобна на Роман Абрамович и неговия „Челси“. И имаше основание да се вярва в тази мечта. Керимов показа амбиция да управлява футболния свят.

Първото звездно попълнение се наричаше Роберто Карлуш. Шокиращо легендата на „Реал“ (Мадрид), световният шампион с Бразилия от Мондиал 2002 отиде в Махачкала. Вярно – вече беше на 37 години, но зад гърба си имаше и три трофея от Шампионската лига. На терена Роберто Карлуш вече не беше ляв бек, а диригент в дефанса. Но още по-важно – накара хората по света да чуят за един неизвестен дори за Русия отбор. Малко след него Керимов купи още един бразилски национал, макар и не с толкова известно име. От „Коринтианс“ дойде Жусилей. Минаха още шест месеца и руският национал Юри Жирков, един от най-добрите в страната по това време, също стана част от проекта. А помните ли от къде беше привлечен? Срещу 15 милиона евро от „Челси“!

И тогава дойде истински гръмовната новина. „Анжи“ купи за 30 милиона евро Самуел Ето'о от „Интер“. В цялата история на футбола камерунецът ще остане като един от най-ювелирните централни нападатели. С него „Барселона“ започна модерната ера на успехи, а дори Лионел Меси му лъскаше обувките като юноша бледен. В името на рекордите Керимов направи Ето'о най-скъпия футболист в света – 21 милиона евро годишна заплата.

Такъв отбор се нуждае и от звезден треньор. Гуус Хидинк се слави като велик стратег, който вече бе водил националния отбор на Русия. Така през 2012 година холандският маестро се съгласи също да стане част от империята на Махачкала. И разбира се – Керимов го направи най-скъпия треньор в света. 10 милиона евро годишно Хидинк не бе получавал нито в ПСВ Айндховен, нито в „Реал“, нито в националния отбор на Холандия. Когато треньорът подписа, с него пристигна и Крис Самба от „Блекбърн“. Следващите трансфери също бяха внушителни. Ласана Диара дойде от „Реал“ (Мадрид). И едно младо момче, което наричаха Вилиан. Днес е звезда на „Челси“.

Дотук добре! Имаше всички предпоставки и имена „Анжи“ да продава хиляди фланелки по целия свят и да печели трофеи. Но... започнаха разочарованията. През 2013 година „Анжи“ завърши на трето място в първенството и това доведе до оставката на Хидинк. Отборът загуби финала за купата от ЦСКА (Москва). А отпадна от Лига Европа срещу „Нюкасъл“, след като вече бе сразил „Ливърпул“ с 1:0 в груповата фаза.

В съблекалнята на „Анжи“ не бе спокойно. Някогашните врагове от „Ел Класико“ - Ето'о и Карлуш се скараха за надмощие в съблекалнята. Накрая спечели камерунецът, а бразилецът прекрати кариерата си. На 7 август 2013 година Керимов взе решение – намалява с две трети бюджета на „Анжи“. Ударът бе огромен – на първо място за звездите, а след това и за феновете. Просто олигархът загуби интерес. Александър Кокорин, златното момче на руския футбол, бе върнат на „Динамо“ (Москва) само две седмици след привличането му. Не изигра нито една минута за „Анжи“. В същата посока си тръгнаха Жирков и Игор Денисов, също дошъл месец по-рано.

Има много теории защо се срина руският проект на „Галактикос“. Една от тях е, че Керимов се е разболял и лекарите са го посъветвали да избягва стреса. Другата е, че вложил прекалено много милиони, а възвръщаемост почти нямало. Трофеите също липсваха. Тръгнаха си всички звезди начело с Ето'о и през 2014 година „Анжи“ изпадна със само 20 спечелени точки.

През цялото си съществуване клубът имаше проблеми. Звездите имаха условие да не тренират в Махачкала, столицата на република Дагестан. Отборът се готвеше в Москва, на 1600 км. И само играеше мачовете си „у дома“. Местните фенове редовно обиждаха расистки тъмнокожите звезди като Ето'о, Вилиян и Самба. Не трябва да се забравя и за суровата зима в Русия, на която много чужденци не могат да издържат.

И все пак „Анжи“ се върна в елита. Опита да стъпи на краката си. Но през този сезон отново изпадна. Този път с една точка повече – 21. В отбора има само трима чужденци и нито една световна звезда. На 15 май генералният директор Абсалудин Агарагимов обяви, че федерацията не дава професионален лиценз на „Анжи“. В момента клубът обжалва. Ако не успее, ще обяви банкрут. И така чудната приказка за футбола и Махачкала ще отиде в забрава.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"