Анита Мейзер осъдена на 3 години затвор и 150 000 лева кръвнина (обзор)

Скандалната миска Анита Мейзер получи ефективна присъда от 3 г., които ще изтърпи в затворническо общежитие от открит тип и глоба от 7000 лв. Това реши Варненският окръжен съд, след като 52-годишната Мейзер се призна за виновна, че на 13 август е причинила по непредпазливост смъртта на 40-годишния си съпруг Николай Димов и е опитала да подкупи разследващ полицай с 30 000 евро. Така родената в с. Три могили българка, която има и щатски паспорт, отърва 1/3 от наложеното й наказание в размер на 4 г. и половина.

"От 4 месеца стоя затворена и се чудя как може да ми се случи това - да съм на дело за убийството на човека, когото най-много обичам. Много съжалявам, че във въпросната нощ не се обадих на майка му и сестра му, които може би щяха да го спрат да прави тези неща", каза пред съда Мейзер, имайки предвид фаталната демонстрация на сила, която изпробвал с нейна помощ Николай.

Той я накарал да овърже ръцете, краката и шията му със свински опашки, от които щял да се освободи сам, а тя да го снима. Клипът му трябвал, за да влезе в схема с колумбийци и панамци, от която щял да спечели големи пари. Докато Анита опитвала да включи джиесем на запис, Николай започнал да се задушава. Тя видяла кръв да капе под масажната маса и се паникьосала. Вместо да потърси Спешна помощ, хукнала да търси планка, за да среже свинските опашки. После опитала да ги разхлаби с веро, а накрая пробвала да натъпче тялото на 110-килограмовия си мъж в сак с колелца и да се отърве от него. След това си съчинила версия, че непознати са дошли у дома, Николай я пратил за яйца и цигари и на връщане го открила удушен. За да я подкрепи, обиколила с луксозния си джип "Линкълн" няколко хранителни магазина в района на "Евксиноград" и пътьом изхвърлила пакета със свински опашки. Потърсила полиция, чак след като се прибрала и уведомила за трагедията комшията си Кирил Вълчев-Скалата. След като версията й не издържала и разбрала, че ще я арестуват, предложила на разследващия 30 000 евро подкуп. После обяснила, че е сторила всичко това от паника.

Мейзер ще трябва да плати 150 000 лв. кръвнина на роднините на мъжа си, които настояваха за 300 000 лв. и за нов процес, в който тя да бъде обвинена в убийство. Адвокатът им Иван Томов без успех поиска делото да се върне за доразследване заради сериозни пропуски. Той обяви, че при аутопсията по тялото на Николай са били установени сериозни травми, които обаче не били включени в обвинителния акт. Починалият от задушаване културист имал 3-сантиметрова рана на носа, кръвонасядания по горния ляв клепач и хематом на главата. Съдебните медици от варненската "Св. Марина" си направили отвод за изготвянето на тройната съдебно-медицинска експертиза с мотива, че може да разколебаят обвинението. Документът бил изготвен от техни колеги в Плевен само по документи.

Страстите в пълната с приятели на Николай зала се нажежиха, след като прокуратурата допусна, че Мейзер може да търпи и условно наказание.

"Шокиран съм! За първи път чувам държавно обвинение да иска условна присъда за смърт, която според нас е причинена с умисъл. Всеки ден за кражби тук се искат и налагат ефективни наказания. Клиентите ми не желаят възмездие, а справедливост, но така няма да я получат", възкликна Томов и бе бурно аплодиран от залата. Съдът обаче не прие доводите му, като отхвърли и искането му за отвод на прокурора.

След финала на делото се оказа, че и двете страни са недоволни от присъдата и ще я обжалват.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Даниела Фархи, кореспондент на "Труд" във Варна

Този уебсайт използва "бисквитки"