Атентатор срещу Алексей Петров не получи свобода

Украинецът Роман Логвиненко се притеснявал от COVID-19

Украинските килъри стреляли с български гранатомети срещу бившия съветник от ДАНС

Украинецът Роман Логвиненко, който получи 15-годишна присъда за атентата срещу бившия съветник на ДАНС Алексей Петров, се страхува да не се зарази с коронавирус зад решетките. Заради епидемията той поиска да бъде пуснат под домашен арест, докато чака решението на по-висша съдебна инстанция, като за целта щял да си наеме квартира. Софийският апелативен съд отхвърли молбата му и той остава в ареста.

Логвиненко страда от хепатит C, от който се е заразил през 2008 г. и е с изваден далак след катастрофа, но и това не беше повод да бъде пуснат. Чужденецът е единственият от четиримата украинци, участвали в покушението, който беше арестуван и осъден на първа инстанция. Аверите му - Максим Чорний, Артьом Тенпинский и Йевен Балков, са обявени за международно издирване с червена бюлетина на Интерпол. За тях има издадена и европейска заповед за арест. Артьом не е напускал официално страната и издирването му продължава и в България, макар че едва ли все още е тук. Мократа поръчка е струвала 200 000 евро, установили разследващи. И досега, обаче, поръчителят е неизвестен.

]
Бронираният мерцедес е пострадал, но успял да спаси Алексей Петров и шофьора му.

Бронираният мерцедес на Алексей Петров бе обстрелян от два гранатомета близо до дома му около 9 ч. сутринта в столичния кв. “Кръстова вада” на 29 октомври 2015 г. Бившата барета и шофьорът му оцеляха и даже се опитаха да догонят килърите, но те успяха да избягат с червен опел. По време на разследването стана ясно, че атентатът е подготвян повече от година и половина. Въпреки това, на мястото, откъдето са стреляли, убийците оставят много следи и ДНК материал, по които криминалистите стигат до тях. Хората от кв. “Кръстова вада” и досега се кръстят, че изстреляните гранати не са взривили близката бензиностанция, която се намира на метри от мястото на покушението. Те са категорични, че само по чудо няма загинали, защото по това време в съседните блокове има много хора, наблизо се намира и частно училище, в двора на което имало възпитатели, деца и родители.

Стрелците Максим Чорний и Артьом Темпинский са имали военна подготовка, единият е служил във военно-въздушните сили на украинската армия. Помагачът им Роман Лигвиненко пък добре познавал България, в която живеел от 1999 г. Той даже имал българско гражданство, което обаче му било отнето. Килърите са дебнели Петров като внимателно са изучавали навиците му. Обикновено той пътувал без охрана, тъй като самият е бивша барета и състезател по карате. Решили да го причакат, докато пътува към офиса си. Проучили са всички особености на терена, като се разхождали облечени като клошари, или като охранители с камуфлажно облекло, които пазят близки обекти. С проследяване на колата на Петров се е занимавал предимно Йевен Балков, установило разследването. Убийците подбрали единственото възможно оръжие, което би могло да се използва срещу бронирания автомобил на бившия съветник на ДАНС - гранатомета. Решили да се подсигурят, като стрелят едновременно от две места в една и съща точка, за да може последователно гранатите да пробият предното стъкло.

По време на подготовката на покушението Роман Логвиненко, заедно със сънародниците си е нощувал в дома на един от свидетелите. Показания за подготовката на убийството са дали двама души, които са били включени в програмата за защита на свидетели - Бойко Георгиев и Константин Бухлев. Те се познавали с Логвиненко от години. През 2019 г. Константин Бухлев обаче е уличен и задържан като извършител на убийството на варненския диджей Тодор Тодоров през февруари 2015 г.

Роман Логвиненко е имал бизнес в Смолян, както и адресна регистрация в Пловдив. След като станало ясно, че е замесен в стрелбата, се оказало, че е напуснал България. Той е задържан в началото на 2016 г. на Дунав мост, докато се връщал обратно, след като единият от свидетелите го успокоил, че полицията е далече от разкриване на престъплението. Двамата българи го посочват за човека, организирал покушението, но това не беше доказано в съда и той беше осъден само като помагач. Криминалистите стигат до участниците в атентата, защото те допускат и много грешки. Открити са били хората, купили червения опел, с който престъпниците бягат от мястото на стрелбата. Установено било и че гранатометите са българско производство. Преди години те са били поръчани за Съветската армия и изнесени от страната, но за покушението са били внесени отново. По тях са намерени ДНК следи, включително и на единия от защитените свидетелите и така разследващите стигнали до него. Той пък дал показания, че килърите живеели у тях и посочил кои са те.

 

За да не бъдат засечени

Чужденците влезли в България от различни държави

]
Максим Чорний, Артьом Темпинский и Йевен Балков (от ляво на дясно) се издирват с червена бюлетина от Интерпол. Срещу тях делото се води задочно.

Артьом Темпинский е единият от килърите, стреляли с гранатомет срещу колата на Петров. Той е украинец, роден на 15.07.1985 г., а визата му за пребиваване в България е била издадена в Полша. За последно е влязъл у нас на 13 септември 2015 г. през ГКПП аерогара “София”. Няма регистрирано излизане.

Йевен Балков е помагал на убийците със съвети и е следил колата на бившата барета със “Ситроен Саксо”. Той е роден на 12.06.1986 г., визата му за България е била издадена в Испания. Напуснал страната на 21.10.2015 г. в 16.04 ч. през ГКПП-Дуранкулак.

Вторият стрелец - Максим Чорний, е роден на 2.08.1985 г. Пристигнал е у нас с виза от българското консулство в Киев. Напуснал е България на 01.11.2015 г. в 17.14 ч. през ГКПП-Капитан Андреево.

Помагачът на килърите Роман Логвиненко е роден на 01.11.1968 г. Имал е българско гражданство, което му е отнето. Започнал бизнес през 1999 г. в Смолян, но три години по-късно закрил фирмата си. Женен е, има деца и дори внуче, които живеят в чужбина.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Ирен Делчева

Този уебсайт използва "бисквитки"