Баба доживя до 100 години без лекарства

На домашната трапеза айрян и месо на жар

Мисли само за добро на хората

Фатме Фейзулова отпразнува 100-годишен юбилей в дома си в шуменското село Чернооково. Роднини и гости спазваха мерките срещу COVID-19, а за да поздрави рожденичката дойде и кметът на община Върбица инж. Мердин Байрям. Той донесе букет, подарък и торта, а столетницата спази ритуала да духне празничните свещички, похапна и от сладкиша.

Баба Фетме е родила 5 деца, а те са я дарили с 15 внуци и 26 правнуци. Според близките є, доживяла е достолепната възраст, защото никога не е спирала да се труди - копала неуморно в двора допреди 4 години. Не прекалява с храната - на трапезата й винаги има айрян, месо по-рядко, но само изпечено на жар. Сутрин става рано и без значение дали е студ или жега, първо отваря прозорците да влезе чист въздух. Това разказа пред “Труд” за навиците на майка си най-малката є дъщеря Халиме (60 г.).

Баба Фатме не е пила никога лекарства, не е взимала дори и хапче аналгин. Напоследък обаче е на успокоителни - по четвъртинка лексотан. Единствената й болежка са бъбреците. Вижда отлично без очила. Настолната й книга е Корана.

Близките є отдават дълголетието й и на факта, че Фатме винаги е мислила доброто на хората, а това е много важно. Преди години гледали животни и като се сдобиели с мляко или месо, половината раздавала на съседи.

“Когато наготвеше, първо носеше храна на един самотен дядо, а после слагаше масата за нас петимата”, спомня си сега дъщеря й. Затова и местните в село Чернооково я обичат и я имат като талисман за добро.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Цветелина Георгиева, кореспондент на "Труд" в Шумен

Този уебсайт използва "бисквитки"