Багдади предаден от свои приближени

Издали тайните му за комуникация и местата за срещи

Терористът се укривал в микробуси със зеленчуци

Абу Бакр ал Багдади се самовзриви, убивайки три от децата си, след като бе притиснат от US командоси в укритието си в Идлиб.

Исмаил ал Итауи - един от най-приближените на убития в събота лидер на „Ислямска държава” Абу Бакр ал Багдади, е помогнал на иракските тайни служби да съберат информация, довела до откриването му, разкри Ройтерс.

Първоначално Итауи бил задържан от турските власти и впоследствие предаден на Ирак. Информацията, която службите измъкнали, се отнасяла най-вече до вариантите, които Багдади ползвал за разговори с подчинените си командири. Например използвал постоянно движещи се микробуси, пълни със зеленчуци, за да избегне засичане от службите.

„Итауи даде много ценна информация, която помогна на екипа на иракските агенции за сигурност да попълнят липсващите парчета от пъзела по движението на Багдади и местата, на които той се укриваше”, казва източник на Ройтерс.

Освен от Итауи службите получили информация и от други заловени висшестоящи от „Ислямска държава”. През януари т.г. в съвместна операция на американски, турски и иракски сили били заловени петима иракчани и сириец, приближени до Багдади. Те издали всички места, на които са се срещали с него в Сирия. Благодарение на тези данни в средата на 2019 г. Идлиб бил локализиран като мястото, където Багдади се укрива.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"