Бившият градоначалник на Благоевград иска ОИК да отстрани новия кмет

Бившият градоначалник на Благоевград Атанас Камбитов е подал сигнал в Общинската избирателна комисия за нарушение във връзка с това, че новият кмет на общината Румен Томов не е заличен като едноличен търговец в Търговския регистър. Заради това нарушение Камбитов иска Общинската избирателна комисия да прекрати правомощията на Томов като кмет.

В сигнала си Камбитов пише, че при извършена справка в електронната система на Агенцията по вписванията – Търговски регистър, установил, че кметът на община Благоевград Румен Томов понастоящем е вписан като едноличен търговец с фирма ЕТ „РУМЕН ТОМОВ – АЛМА-ЕМ“, с ЕИК 030423586, със седалище и адрес на управление: гр. Благоевград, ул. „Братя Дерменджиеви“ №9. Горното представлява нарушение на императивната разпоредба на чл. 41, ал. 1 от ЗМСМА, и е основание за предсрочно прекратяване на правомощията на г-н Томов като кмет на общината.

Обстоятелствата, че г-н Томов е сключил сделка за продажба на Търговското си предприятие и е прехвърлил същото в полза на сина си на 27.11.2019 година не санира извършеното нарушение, тъй като ЕТ „Румен Томов – АЛМА-ЕМ", с ЕИК 030423586, не е заличен от Търговския регистър и към момента продължава да бъде вписан и като търговец по смисъла на ТЗ. Правоприемникът на г-н Томов е регистриран като отделен ЕТ, с нов ЕИК, а кметът на община Благоевград не е поискал от ТР заличаването му като търговец в законоустановения срок до 04.12.2019 г.

В горния смисъл е трайната съдебна практика , дадена в Решение №13689 от 15.10.2019 г. по адм. д. № 8387/2019 г. на Върховния административен съд и др.

Моля да извършите необходимата проверка и с оглед правомощията си да постановите решение, с което да прекратите предсрочно правомощията на Кмета на Община Благоевград, със законните последици от това, пише още Камбитов.

Общинската избирателна комисия ще разгледа сигнала още утре на заседание.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Светлана Василева, кореспондент на "Труд" в Благоевград

Този уебсайт използва "бисквитки"