Бивш конституционен съдия: Колекцията на Васил Божков на практика е узаконена

Някога решение на Конституционния съд и промяна в Закона за държавната собственост са причините днес на практика да се вижда узаконена частната колекция на Васил Божков. Това коментира бившият конституционен съдия Благовест Пунев в студиото на „Лице в лице“ по bTV.

Произхода на тези артефакти – те са собственост на Божков. Има и частни музеи, където се узакониха и могат да се излагат експозииции на тези културни ценности, добави Пунев.

Културният министър Боил Банов заяви преди дни, че ще се проверяват вещите в колекцията на хазартния бос, за да се оценят артефактите и каква е културната им ценност и дали са законни.

През 1998 г. по време на управлението на Иван Костов, решението на съда на практика е узаконило една колекция, която не е ясно как ще се проверява, коментира още бившият конституционен съдия. „Тези обекти бяха изключени с промяна в закона за държавната собственост от обхвата на публичната държавна собственост. Посочени са каталози с вещи извън оборота, т.е. те не могат да са предмет на сделки и придобиване по давност, не може да са собственост на частни физически лица, между тях бяха вещи с археологическо и национално значение. Излиза, че по логиката на конституционното решение един артефакт по значението на Панагюрското съкровище, художествен и културен артефакт може да се придобие по давност от физическо лице. И някои предмети бяха публична собственост, след промяната в закона се получава, че може да се придобиват на общо основание или със сделки, или по давност, или с иманяри, или със следващи иманяри“, обясни Пунев.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"