Блумбърг не иска дарения и заплата

Бившият кмет на Ню Йорк е 9-и по богатство в света

Обмисля да участва в надпреварата за кандидат на демократите

Ако се кандидатира за президент на САЩ, Майкъл Блумбърг (77 г.) няма да приема политически дарения, а ако спечели поста - няма да взема заплата. Това заяви неговият ключов съветник Хауърд Улфсън, съобщи АП.

“Той не е приемал политическо дарение през живота си. Няма да започне сега”, отсече Улфсън, като добави, че Блумбърг не може да бъде купен.

По данни към ноември т. г. състоянието на Блумбърг възлиза на 58 млрд. долара, което го нарежда на 9-о място по богатство в света.

Милиардерът все още не е обявил официално дали ще се включи в битката за Белия дом и съответно в надпреварата за номинация за кандидат на демократите за президент. През последните дни обаче той създаде предизборен щаб, което му дава право да се яви на първичните избори в поне три щата. Освен това екипът му е отделил над 30 милиона долара за телевизионни реклами, които трябваше да започнат да се излъчват от вчера в няколко водещи щати. Всички средства за кампанията идват от личните пари на Блумбърг. На въпроса колко е готов да плати той, Улфсън отговори: “Колкото е необходимо, за да победи Доналд Тръмп”.

Блумбърг има зад гърба си три мандата като кмет на Ню Йорк. За първи път бе избран на поста през 2001 г., когато макар и дългогодишен демократ, се яви като кандидат на републиканците. Такъв бе и като претендент за втория си мандат, а за третия се яви като независим.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"