Болница във Враца и ортопед плащат 25 000 лв. за неуспешна операция

Болницата във Враца - МБАЛ "Христо Ботев" и шефа на отделението по ортопедия д-р Георги Комитски ще трябва да платят на пациентка 25 320 лева обезщетения за имуществени и неимуществени вреди на пациентка, заради несполучлива смяна на става, реши Окръжен съд - Монтана.

72-годишната пациентка твърди, че при операция през 2016 г., при която е сменена тазобедрена става и е поставена протеза, същата не е извършена качествено и според медицинските стандарти, поради което по-късно е паднала, получила дислокация и отново й е била извършена операция за наместване на ставата.

Впоследствие още два пъти – през април и май 2016 г. поставената става се измествала и се наложило да й бъдат направени нови интервенции от същия лекар и екипа му, които също се оказали неуспешни. Тъй като болките и страданията продължили, жената се насочила за консултация в УМБАЛ - Плевен, където на 3 юни 2016 година лекарите извършили ревизия на ставата и поставили нова протеза, за която заплатила 5320 лева.

След обсъждане на събраните доказателства съдът прие, че безспорно вредата по делото по отношение на ищцата е установена, тъй като смяната на ставата не е протекла на един етап, както обикновено се случва. Последвали са три луксации с допълнително наместване и още една оперативна интервенция в друг медицински център, при които пациентката търпяла страдания и неудобства. Вина за това според съда следва да се вмени на оператора, който не е положил необходимите грижи и внимание протезирането да се извърши успешно на един етап и не е предписал необходимата рехабилитация след първата луксация.

Окръжен съд – Монтана осъди МБАЛ „Христо Ботев„ - Враца като работодател и ортопеда д-р Георги Комитски да заплатят солидарно на потърпевшата 20 000 лева обезщетение за претърпени неимуществени вреди, както и сумата от 5320 лева - претърпени имуществени вреди, в резултат на извършените четири медицински интервенции заедно със законната лихва върху главницата, считано от 19 февруари 2016 г. както и 1237 лева разноски по делото.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Огнян Стоенелов

Този уебсайт използва "бисквитки"