Борисов: Над 300 000 са запазените работни места по схемата 60/40 (Обзор)

В Търговище 22 фирми са получили помощ, запазени са над 6000 работни места

Над 300 000 са запазените работни места в страната чрез държавната помощ по схемата 60/40. Това е заявил премиерът Бойко Борисов при посещението си в стъкларския холдинг в Търговище в четвъртък, съобщиха от общинската управа в града. 

Министър-председателят е придружаван при визитата си от зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков,  кмета на Търговище д-р Дарин Димитров, областния управител Митко Стайков.  

Холдингът в Търговище е бил сред първите подкрепени с държавна помощ и в него са запазени всичките близо 3 000 работни места, стана ясно при посещението. 

Пред домакините си Борисов е коментирал, че за най-засегнатите от кризата сектори: "Транспорт", "Хотелиерство и ресторантьорство" и "Туризъм", мярката е трансформирана на 80/20. 

„Така над 700 фирми ще бъдат подпомогнати с общо 43,5 млн. лв. Малките и микро предприятията са получили безвъзмездно близо 110 млн. лв., а до средните предприятия ще достигне ресурс от 200 млн. лв.”, съобщават от общинската администрация в Търговище.

Кметът д-р Димитров пък е изтъкнал, че в община Търговище по схемата 60/40 са запазени 6 320 работни места. 22 са фирмите, получили финансова помощ. Сред тях са както големи производители, като заводите за стъкло, така и средни и малки предприятия от различни браншове.

„Безработицата в община Търговище се запазва на ниво от малко над 6 на сто, каквито бяха и данните преди пандемията от COVID-19”, посочил кметът. 

При посещението е коментирана и нуждата от осигуряване на средства  за ремонт на отсечката от изхода на Търговище към Шумен, тъй като се явява свързваща към новоизграждащия се участък на магистралата „Хемус”. 

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Антоанета Марчева, кореспондент на "Труд" в Търговище и Разград

Този уебсайт използва "бисквитки"